Според Фон дер Лайен потенциалното присъединяване на Украйна би могло да се осъществи още преди да бъдат изменени Европейската конвенция и договорите.

Свързани новини

13.09.2023 14:01

Брюксел е изправен пред историческата задача да "завърши нашия Съюз": Фон дер Лайен

Видян 1172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в речта си за състоянието на Съюза, че Европейският съюз трябва да се разшири и да приеме Украйна в своята структура. Длъжностното лице заяви, че тази стъпка няма да изисква непременно изменение на Договорите на Европейския съюз, които са правната основа за съществуването на блока.

В речта си в Европейския парламент в Страсбург, Франция, в сряда Фон дер Лайен обяви, че "бъдещето на Украйна е в нашия Съюз". По-нататък тя подчерта, че Брюксел е изправен пред историческата задача да "завърши нашия Съюз".


Председателят на Европейската комисия настоя, че блокът "не може да си позволи да остави нашите съграждани европейци", очевидно имайки предвид украинците.

"В свят, в който размерът и тежестта имат значение, завършването на нашия Съюз очевидно е в стратегически интерес и в интерес на сигурността на Европа", заключи официалният представител.

Според Фон дер Лайен потенциалното присъединяване на Украйна би могло да се осъществи още преди да бъдат изменени Европейската конвенция и договорите.


Също в сряда Bloomberg, позовавайки се на неразкрити източници от ЕС, съобщи, че някои държави членки изпитват известни опасения от евентуално прекомерно разрастване на ситуацията с приемането на Украйна в редиците си и насочването на ресурси към нея. В статията се отбелязва, че се изразяват и опасения за корупция в стремящите се към членство държави.

В началото на септември австрийският външен министър Александър Шаленберг предупреди пред "Политико" да не се ускорява присъединяването на Украйна, като заяви, че това може да застраши доверието в ЕС в очите на други държави, които чакат да се присъединят към блока по-дълго от Киев, и да доведе до "геостратегическа катастрофа".

Междувременно украинският вицепремиер Олга Стефанишина заяви пред "Гласът на Америка" миналата седмица, че "две години ще бъдат достатъчни за пълна готовност" за членството на Киев. Тя определи страната си като една от "най-добре подготвените [нации] за присъединяване към ЕС".


В края на миналия месец ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че блокът трябва "да бъде подготвен за разширяване, което може да добави още десет членове към Европейския съюз", като спомена по-специално Украйна.

Киев официално подаде молба за членство в ЕС в края на февруари 2022 г., дни след като Русия нападна страната, а съседна Молдова последва примера му скоро след това. Европейският съвет предостави статут на кандидати и на двете държави няколко месеца по-късно.

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят потенциалното разширяване на блока на срещата на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, на 5 октомври, както и на срещата на върха на Европейския съвет през декември.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион