Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен, коментира преди заседанието на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

Свързани новини

13.09.2023 11:42

Освобождаването на вноса от Украйна ще намали инфлацията у нас: Денков

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен, коментира преди заседанието на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

„Днес горещата тема е забраната за внос на зърно от Украйна в някои европейски държави, включително България. Има две гледни точки. Първата е на зърнопроизводителите, които искат забраната да продължи и обвиняват правителството в „липса на каквато и да било държавна подкрепа за сектора”. Втората гледна точка е на правителството, което има грижа да осигури по-ниски цени на хранителните стоки, на фуражите, по-ниска инфлация, повече постъпления в бюджета от внос и износ, без да се помпа инфлацията, както и подкрепа на засегнатите зърнопроизводители”, каза Денков.

Премиерът подчерта, че освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на основните хранителни стоки и инфлацията, което по думите му ще помогне най-вече на хората с ниски доходи, както и ще увеличи приходите в бюджета от внос и износ.

„Досега, за 2023 година, пропуснатите ползи за бюджета от внос и износ са на стойност от 146 милиона лева. Тези средства биха могли да се използват за образование, здравеопазване, култура или за подпомагане на земеделския сектор, например. Ще осигурят работата на заводи за рафинирано олио и биодизел, които работят за българските и чуждите пазари. Затова смятаме за правилно вносът от Украйна да бъде освободен”, допълни министър-председателят.

Денков каза, че за тази година са изплатени и предвидени за изплащане към земеделските производители около 2 млрд. лева от субсидии и помощи. „Аз действително съм изненадан, че сектор, който е получил и получава 2 милиарда лева за година, може да твърди, че липсва каквато и да била държавна подкрепа”, критикува той.

„От тези 2 млрд. лв. - 890 млн. са от държавен фонд „Земеделие” по европейска линия. Това са европейски средства. 388 млн. през ДФЗ от държавния бюджет, които са отделени, така че да не се дадат от други пера. Отделно, 390 млн. от централния бюджет и 290 млн. от бюджета на Министерството на земеделието и храните”, поясни премиерът.

Министър-председателят подчерта, че твърдението, че държавата няма грижа за сектора, е невярно. „Добре е и секторът да има грижа за държавата, когато формулира своите искания”, настоя той.

„От началото на месец септември проучваме европейския опит за ограничаване на надценките по веригата от аграрния производител до крайния потребител. Ще обсъдим и предложим механизъм за ограничаване на тези надценки като времена мярка за подкрепа на производителите и потребителите”, обяви Денков.

Премиерът посочи, че от Европейската комисия ще бъдат поискани допълнителни компенсации за загубите на българските земеделски производители, особено тези на слънчоглед. „Ще се включим в коридорите за износ на зърно от Украйна, като транзит през България към гръцките пристанища. За тази дейност ще поискаме подкрепа от ЕК за транспортната ни инфраструктура. Ще засилим фитосанитарния контрол при вноса, за да гарантираме здравето на гражданите”, каза още той.

Според министър-председателя по този начин ще бъде проявена „националноотговорна грижа за цялото общество, а не само за един от секторите в държавата”.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни