Свързани новини

02.02.2009 09:45

БНБ натиска банките да свалят лихвите по кредитите

Видян 2061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БНБ свали до рекордно ниско ниво основния лихвен процент (ОЛП) до 3,92 на сто, с което притисна банките у нас да свалят лихвите по кредитите. Това е най-ниското ниво на ОЛП от юли 2007 г. досега. За януари тази година то бе на ниво от 5,17%, а за декември 2008 г.  – 5,77%.


В договорите за заеми обикновено е записано, че лихвата е равна на ОЛП плюс определена надбавка за банката. Трезорите у нас обаче все още не дават сигнал, че ще свалят лихвените нива по старите кредити. Както 19` вече писа причината е, че повечето от действащите у нас банки са чужда собственост и боледуват заедно с т. нар. си “майки” от световната икономическа криза.


Трезорите продължават също така политиката си на ограничаване на кредитите, което води до запушване на бизнеса в страната и намаляване на оборотите за редица родни фирми. В банковата система в България през последните няколко години циркулират малко над 10 милиарда евро, привлечени отвън, без да бъдат наши депозити, съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски. Той посочи, че вследствие на това общият размер на кредитите в страната превишава депозитите на българите с над 10 милиарда евро. В старите европейски страни това съотношение е обратно, каза още Орешарски.


Европейската централна банка (ЕЦБ) намали и през януари основният лихвен процент с 0.5% до 2.0 на сто. Това е четвъртото намаление на лихвата на ЕЦБ от септември 2008 г., когато тя беше 4.25%. Мярката е опит да се стимулира европейската икономика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв

Опитайте се да подобрите отношения


Опитайте се да подобрите отношения или да изгладите