Индексът на Ifo за бизнес климата, базиран на проучване сред около 9 000 фирми, спадна до 92,3 пункта през юни от 93,0 пункта през май на фона на нарастващия песимизъм за остатъка от годината

Свързани новини

25.06.2022 07:06

Бизнес настроенията в Германия се влошават на фона на опасенията от недостиг на газ

Видян 7979 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германският бизнес морал се понижи през юни на фона на опасенията, че повишаването на цените и недостигът на газ ще се отразят негативно на икономиката през втората половина на годината, показва ключово проучване в петък, съобщава Политико.




Индексът на Ifo за бизнес климата, базиран на проучване сред около 9 000 фирми, спадна до 92,3 пункта през юни от 93,0 пункта през май на фона на нарастващия песимизъм за остатъка от годината.




"Нарастващите цени на енергията и очертаващият се недостиг на газ предизвикват голяма загриженост за германската икономика", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст, като посочи особеното напрежение в химическата промишленост, която разчита в голяма степен на доставките на природен газ от Русия.


 


 


 В четвъртък Берлин предупреди за висок риск от дългосрочен недостиг на доставки поради спирането на доставките на газ от Русия. Страната повиши националната си енергийна тревога заради "икономическата атака" на Русия.




Резултатите от проучването допринасят за влошаването на картината на германската икономика. В четвъртък проучването на PMI за юни показа, че германските икономически нагласи "са загубили почти цялата инерция, набрана от облекчаването на ограниченията, свързани с вируса, като растежът в сектора на услугите се е забавил рязко за втори пореден месец през юни", според Фил Смит, икономист в S&P Global, която изготвя проучването.


 



"Германската икономика със сигурност няма да се срине, както по време на блокадите през 2020 г. ", казва икономистът от ING Карстен Бржески. "Потребителското доверие обаче вече е в зоната на явна рецесия, а [тези показания] подсказват, че производственият сектор бързо го следва. "


 


 


"Стагфлацията до края на годината остава нашият основен сценарий за германската икономика, а рисковият сценарий е пряка рецесия", добави той.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 гъзпром 26.06.2022 17:29

    Стига с тази руска газ! Бабите ви все на газ са се топлили. Една задача има милион решения, така че ще се намери алтернатива, вместо да се дават пари на Мордор да води война!

  • 001 Anonimen 25.06.2022 10:18

    така им се пада,но лъжат др. държави и ни малтретират,а те нарушават ембарго и не ни имат за глас.....двулични от ЕС ръководители гледат само за себе си

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително

Може би ще ви се наложи да поработите допълнително. Във