Бившият върховен прокурор Боян Тошев осъди прокуратурата да му плати 160 000 лв. обезщетение за пенсионирането му (главница и лихва), а не само две заплати и половина, колкото му определили, съобщава Лекс. Решението е на Софийския градски съд (СГС) и не е окончателно.

Свързани новини

23.03.2023 16:37

Бивш обвинител осъди прокуратурата за 160 000 лв.

Видян 751 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Бившият върховен прокурор Боян Тошев осъди прокуратурата да му плати 160 000 лв. обезщетение за пенсионирането му (главница и лихва), а не само две заплати и половина, колкото му определили, съобщава Лекс. Решението е на Софийския градски съд (СГС) и не е окончателно.


Боян Тошев е започнал работа в съдебната система през 1982 г. като прокурор в Ивайловград. Три години по-късно става зам.-шеф на Софийската районна прокуратура. В края на ноември 1987 г. е повишен първо във Военно-окръжната прокуратура в столицата и после във Военно-апелативната прокуратура. От 1 февруари 2000 г. е във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и се пенсионира като върховен обвинител на 3 декември 2019 г.
С


поред чл. 225, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) при освобождаване от длъжност магистратите с повече от 10 години стаж на такава длъжност имат право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат в съдебната власт, но не повече от 20. Към момента на пенсионирането си Тошев е имал 37 години, пет месеца и три дни стаж в съдебната система, т.е. очаквал е да получи 20 заплати обезщетение или сумата от 139 800 лв.

Счетоводството на прокуратурата обаче изчислило, че на него му се дължат само две заплати и половина.
 „Право на обезщетение към дата 8 март 2000 г. за ищеца е могло да възникне единствено по силата


на чл. 237 ал. 1 от отменения ЗОВСРБ, на основание освобождаването на ищеца от кадрова военна служба. Това право на обезщетение е възникнало за ищеца в качеството му само и единствено на военнослужещ, а не в качеството му на магистрат, защото към дата 8 март 2000 г. ищецът като магистрат не е имал право на обезщетение, по арг. от чл. 139г (редакция към тази дата) от ЗСВ (отм.).


След като ищецът е получил обезщетението по силата на заповед от 29 май 2000 г. не в качеството си на магистрат, а за освобождаването си от военно служба, не е имало основание за приспадане на обезщетението по чл. 237 ал. 1 ЗОВСРБ (отм.), получено от ищеца от обезщетението по чл. 225 ал. 1 от действащия ЗСВ, на което е имал право ищецът при освобождаването му от длъжност прокурор във ВКП“, посочва съдът. И допълва, че Боян Тошев е имал правото да получи 20 брутни месечни заплати обезщетение за пенсионирането си.


Кирил Пламенов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог