Бившият председател на Районния съд в Раднево Евелин Драганов осъди прокуратурата на 300 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, които претърпял заради повдигнато обвинение, по което после е бил окончателно оправдан.

Свързани новини

21.02.2023 16:21

Съдия, оправдан за закана за убийство, осъди прокуратурата за 300 хил. лв.

Видян 889 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият председател на Районния съд в Раднево Евелин Драганов осъди прокуратурата за 300 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди, които претърпял заради повдигнато обвинение, по което после е бил окончателно оправдан.


През ноември 2014 г. съдията е бил привлечен като обвиняем за това, че на 5 септември 2013 г. звъннал по телефона на деловодителката Йовка Митева й се заканил с убийство. По думите на жената той й казал: "Мръсна к***, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи".


На три инстанции той е бил оправдан, а окончателното решение на ВКС е от април 2020 г. Съдиите приеха за доказани изречените думи и недопустимото поведение на Драганов, но са единодушни, че това не е закана за убийство, която би предизвикала страх у деловодителката.


Тя е подала сигнала 8 месеца след случката във Висшия съдебен съвет, като през това време е работила със съдията. В хода на делото стана ясно, че по това време магистратите и служителите в Районния съд са били разделени на враждуващи лагери и в съда е имало изключително влошена работна атмосфера. Докато са продължавали делата срещу него той е бил отстранен от длъжност.


След оправдаването на съдия Драганов той е подал искова молба до съда за обезщетение от 350 хил. лв. за претърпените морални вреди и още 7700 лв. за разноски.


В исковата си молба до съда той заявява, че преди повдигането на обвинението бил уважавана личност в обществото, не само в Раднево, но и в страната. Имал увереност в себе си, в знанията и възможностите си и утвърдени от жизнения му опит усещания за собствени чест и достойнство. Вследствие незаконно повдигнатото му обвинение тотално се променил начина му на живот и собственото му разбиране за добро и зло.


СГС прие, че Драганов наистина е претърпял тези морални вреди и те следва да бъдат възмездени по справедливост с обезщетение в размер на 300 000 лв.
Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативен съд - София.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 мафия 21.02.2023 21:51

    Гарван гарвана око не вади!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.