В понеделник цената на биткойна премина границата от 50 000 долара за първи път от две години насам на фона на вълнението на инвеститорите от притока на средства в борсово търгуваните фондове за биткойн (ETF) и предстоящото намаляване на предлагането наполовина.

Свързани новини

13.02.2024 17:05

Bitcoin достигна най-високата си цена от 2021 г. насам

Видян 447 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник цената на биткойна премина границата от 50 000 долара за първи път от две години насам на фона на вълнението на инвеститорите от притока на средства в борсово търгуваните фондове за биткойн (ETF) и предстоящото намаляване на предлагането наполовина.

Цената на най-голямата криптовалута в света се възстанови, след като падна под 40 000 долара в първите дни след откриването на спот ETF в началото на януари. Оценен на близо 1 трилион долара, биткойнът отново влезе в първата десетка на най-ценните активи в света по пазарна капитализация, изпреварвайки такива гиганти като Tesla и Visa. Във вторник той се търгуваше с леко понижение на ниво 49 888 долара за токен.

Неотдавнашният ценови скок последва знаменателното одобрение на първия в историята спот Биткойн ETF от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) на 11 януари. ETF-ите позволяват на повече инвеститори на дребно да притежават Биткойн непряко чрез фондове, които се търгуват на борсите. Според Coindesk новите спот ETF са привлекли милиарди долари през първите седмици на търговията си.


Според експертите следващото намаляване на цената на биткойна наполовина - механизъм за ограничаване на предлагането, който се прилага на всеки четири години - може да бъде друг източник на ръст на цената. Следващото е насрочено за април тази година. Тъй като нивото от 50 000 USD е достигнато приблизително два месеца преди половинчатото намаляване, инвеститорите очакват, че цената на Биткойн може да пробие над предишния си исторически връх от 69 800 USD, достигнат през ноември 2021 г. Междувременно основателят на Draper Associates Тим Дрейпър прогнозира, че половинчатото намаляване може дори да изтласка цената на Биткойн до 250 000 долара до юли.

Ралито на Биткойн идва дори когато криптоиндустрията претърпя множество скандали напоследък, като се започне от срива на криптоборсата FTX през ноември 2022 г. Това постави сектора под интензивен контрол от страна на американските законодатели и доведе до осъждането на бившия главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид. През ноември 2023 г. друга голяма криптоборса, Binance, беше глобена с 4,3 млрд. долара за различни нарушения, вариращи от пране на пари до банкови измами.

Въпреки това през 2023 г. стойността на биткойна се увеличи повече от два пъти по пътя към отбелязване на 152% печалба за годината. Други цифрови валути също отбелязаха ръст на цените.










 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец