Въпреки това множеството юристи от ПП/ДБ продължават да говорят за конституционна реформа, което може да издава популизъм или търсене на ПР от тяхна страна. Обикновеното НС може да изменя и допълва разпоредби на Конституцията с изключение на тези, предоставени в правомощията на ВНС.

Свързани новини

12.06.2023 09:23

Без ВНС главният пркурор остава: Конституцията

Видян 2037 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„България има нужда от рестартиране на парламентарната република”, заяви пред БНТ депутатът от ПП/ДБ Антоанета Цонева, която призова за конституционни промени. Тя отново настоя за премахването на „този своеобразен президентски режим с цикъл от служебни правителства”. И двете предложения, които ДБ официално твърди, че са залегнали в проекта й за промени на Конституцията, няма как да станат. Не и при обикновено НС като сегашното.


 Ивайло Мирчев също говори за пренаписване на основния закон и премахването на фигурата на главния прокурор. "Нашата цел е да направим такива промени в Конституцията, че никога да не се появи нов Гешев“, обяви той пред БНР.


Припомняме, че от Доброто усилено лансират разговорите за подобни поправки, които обаче няма как да се направят в рамките на 49-ото НС, тъй като основният закон изисква да има Велико народно събрание (ВНС) за тях.


Въпреки това множеството юристи от ПП/ДБ продължават да говорят за отменяне фигурата на главния прокурор, което може да издава популизъм или търсене на ПР от тяхна страна. Обикновеното НС може да изменя и допълва разпоредби на Конституцията с изключение на тези, предоставени в правомощията на ВНС.


Новият министър на правосъдието Атанас Славов от Да, България е и конституционалист и също няма как да не е запознат с това изискване в основния закон. На този фон самият Гешев многократно използва аргумента за противоконституционност в своя полза.


Ако все пак се свиква ВНС, то трябва да събере 400 депутати и може да има дълъг срок на работа. Последно трая 15 месеца. Съставът му също изисква различни избори, което налага голяма подготовка. Последното 7-о ВНС от 1990г. работи над 1 г. и се формира по формулата 50/50 - мажоритано и пропорционално. Сега обаче мажоритарните райони не бяха 200, а само 31.


През годините ВНС е свиквано общо 7 пъти, като историята показва, че в повечето случаи това не довежда до коренна промяна в общественото и политическото развитие.


Напомняме, че конституционната реформа се оказа един от аргументите за формирането на кабинета Денков-Габриел, както и за сближаването на Доброто и ГЕРБ с ДПС. Миналата седмица депутатите одобриха Делян Пеевски за член на съответната ресорна комисията в НС. Той бе избран не само с гласовете на съпартийците си, но и на ГЕРБ/СДС, ИТН и мълчаливото „въздържал се” на всички лидери на Доброто.


В петък министърът от ДБ Славов, заедно със съпартийците си, проведе среща по темата в стаята на ДПС с техни представители, сред които и Пеевски. По-рано такива срещи в същия кабинет с него са имали съпредседателите на ПП/ДБ Кирил Петков и Христо Иванов.  Какво е договорено от ПП/ДБ и ДПС остава тайна за обществото, въпреки клетвите за прозрачност на демократичните променливи.


„От ПП/ДБ предлагаме изцяло да се премахне фигурата на главния прокурор. Търсим консенсус по въпроса за конституционната реформа”, заяви пред журналисти Славов след срещата си с ДПС. Конституционалистът продължава да говори за поправки в рамките на този парламент, знаейки, че няма как това да стане. “Нашата формация води разговори и с ГЕРБ, и с ДПС, а вярвам - и с другите политически партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа”, каза той.



Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв