Правосъдният министър Атанас Славов

Свързани новини

09.06.2023 14:03

ПП/ДБ предлага да се премахне фигурата на гл. прокурор, ДПС - "по-скоро съгласни"

Видян 1790 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” предлагат изцяло да се премахне фигурата на главния прокурор.


Това стана ясно след разговор между правосъдния министър Атанас Славов и ДПС в парламента. Депутатът от Движението Делян Пеевски коментира предложението и посочи, че ще се търси консенсус по въпроса:


"За конституционната реформа. Запознали са се - вчера нали качихме на сайта - с нашите предложения. Те са доста остарели вече, защото бяха преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за контрол върху главния прокурор. Също така обсъждахме с господин Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло - да я няма в новата Конституция. Това бяха, базово, обсъжданията. Нека да не говорим повече, нека видим и техните предложения и ще обявим нататък, когато почне да работи комисията. Това предложение дойде от тях - от ПП-ДБ-за премахване на фигурата. Ние ще мислим върху това, но по-скоро ще бъдем съгласни".


Пеевски заяви, че още не е видял предложението на ПП-ДБ за конституционни промени:


"Всички имат проекти, ще седнем и ще работим по всички. Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия или тази Конституция. Това е Конституцията на България и трябва да я направим заедно. Не сме видели никакъв проект (от ПП-ДБ) за момента. Очакваме го. Когато го получим, ще го коментираме. Нека всички си дадат проектите. Това може да стане само с пълно съгласие от всички партии, които ще подкрепят бъдещата конституция. Надявам се да са повече".
Министърът от своя страна заяви:


“Разговарям с всички политически партии, основно за необходимостта от конституционни промени. В този процес трябва да участват всички. Без участието на всички няма как да се случи процесът. Очевидно и процедурата, на която вчера всички станахме свидетели - във ВСС се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в Съвета, да е ясно разписан на конституционно ниво и на законодателно ниво. Това са теми на нашия разговор”.


“Аз няма да коментирам господин Пеевски. Ше коментирам това, че нашата формация води разговори и с ГЕРБ, и с ДПС, а вярвам - и с другите политически партии, за да има мнозинство за сериозна конституционна реформа. Моята работа в Министерство на правосъдието, непосредствената, е да приключи процедурата, която е започната във връзка с искането за отстраняването на господин Гешев. Вчера видяхте, в рамките на 14 часа, при спазване на всички процесуални изисквания, при уважаване правото на защита, при допускане на почти всички доказателствени искания, разпит на свидетели, че бяха дадени всички възможности на главния прокурор и на неговия защитник да отстояват своята теза. Моята цел е да гарантирам едно неутрално, безпристрастно обективно производство, в което истината да възтържествува", допълни Славов, предаде БНР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.06.2023 17:38

    Прави са от ПП/ДБ и от Народното събрание няма смисъл да съществува , защото скоро България ще премахне лева като платежна единица. БНБ няма да я има вече т.е. Всичко,всички решения касаещи страната вече се вземат от Евро-парламента.Вътре в Е.С. България се превръща в един окръг,една област .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби