Свързани новини

01.12.2020 09:26

Без карантини щяхме да сме забравили К19: проф. М.Кулдорф, Фигаро

Видян 10628 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

                   "Ако бяхме следвали стратегия на целенасочена защита от самото начало, тази пандемия вече щеше да е приключила с по-малко жертви. За съжаление, колкото по-дълго пандемията се удължава с различни мерки на карантина, толкова по-трудно е да се предпазят високорисковите възрастни хора". Различните политики на карантина имаха и ще имат катастрофални последици за общественото здраве, смята д-р Мартин Кулдорф, професор по медицина в Харвардския университет, епидемиолог и експерт по биостатистика. Според него по-скоро би трябвало да се избере “целенасочена защита” на хората в риск и да се освободи от карантината останалата част от населението. Проф. Кулдорф е един от подписалите Декларацията от Грейт Барингтън, която оспорва политиките на обща карантина по света.


- Обединеното кралство - макар и за кратко - и Швеция направиха опит за колективен имунитет, а сега изоставят тази стратегия. Защо е така?


 

- Колективният имунитет не е стратегия, а научно доказан феномен, като гравитацията. Нито една страна не прие стратегия на колективен имунитет, но каквато и да е използваната стратегия, накрая всички страни ще постигнат колективен имунитет . Целта би трябвало да бъде да се сведе към минимум едновременно на Covid-19 и на косвените смъртни случаи, докато постигнем колективен имунитет. За тази цел, стратегия за целенасочена защита позволява да се защитят по-добре възрастните хора и другите рискови групи, докато младите възрастни се насърчават да живеят почти нормално, за да се избегнат огромните косвени щети, свързани с карантината. Това е като самолет в небето: каквато и стратегия да използват пилотите, гравитацията в крайна сметка ще накара самолета да достигне земята, и целта не е гравитацията, а да го приземят с минимални човешки загуби.

 

- В Декларацията от Грейт Барингтън от 4 октомври хвалите застъпвате “целенасочена защита” («Focused Protection»), карантина само за най-уязвимите хора. Кои са “високорисковите”?


 

- Декларацията от Грейт Барингтън препоръчва по-скоро целенасочена защита, отколкото обща карантина. Въпреки че всеки може да се зарази, рискът от смърт е над хиляда пъти по-висок между по-възрастните и по-младите, а за децата Covid-19 e много по-малко опасен от ежегодния грип. Така че ключът е да се защитят по-добре хората над 60 и особено над 70 години.

 

Например, вместо да бъдат затваряни, обитателите на старческите домове трябва да бъдат по-добре защитени чрез чести тестове на персонала и посетителите и по-малка смяна на персонала. На пенсионерите могат да се доставят покупките и ако не могат да се срещат със своите приятели и роднини навън, техните посетители трябва да бъдат тествани. Ако хората над 60 г. не могат да работят от вкъщи, може да им се предложи кратка отпуска в разгара на предаването на вируса, като се използват пенсионни фондове или фондове за инвалидност.

 

Освен това, като задържим студентите в университетите и младите възрастни на работа, ще предотвратим преместването им при възрастните родители, което увеличава в този момент броя на домакинствата, в които съжителстват няколко поколения. Допълнителни и по-подробни препоръки за общественото здраве са предоставени на страницата FAQ на Декларацията от Грейт Барингтън. С ваксина ще имаме допълнителен инструмент за защита на на-уязвимите, но добрата защита на възрастните хора не може да чака нейната поява.

 

- В Декларацията от Грейт Барингтън казвате, че “настоящите политики на карантина водят до опустошителни последици за общественото здраве краткосрочно и дългосрочно”. Какви са най-лошите последици, измерени досега?

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 01.12.2020 23:36

    Едно от многото неадекватни изказвания по тема ковид. Няма как да отделиш физически старите хора от младите - едно, че е нехуманно, второ, че ги лишаваш да се насладят и на малкото останал им живот. Това са алабализми да им се доставя храна, говорим за милиони хора и ангижаране на стотици хиляди за такава дейност. А ако си мисли, че "хора горят от желание" да работят в старчески домове яко се е заблудил ... както и санитар в Пирогов за 3000лв.

  • 002 Anonimen 01.12.2020 11:48

    Ти да видиш.Ново двайсет,не била доказана гравитацията.Значи отидете под едно дърво с плодове,раздрусайте го,и когато ви падне плод на кухата глава,ще разберете закона за гравитацията.Г-не,ако няма гравитация,няма да има вселена,разбираш ли колко е сериозна работата.Жалка картинка сте.

  • 001 133 01.12.2020 09:38

    Съгласан съм, ама гравитацията не е доказана и е само на хартия.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци