Свързани новини

18.11.2020 11:53

Коронавирусният имунитет може да продължи с години: Нови изследвания

Видян 3250 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Колко дълго може да продължи имунитетът срещу коронавирус? Години, може би дори десетилетия, според ново проучване, цитирано от Ню Йорк таймс.

Осем месеца след инфекцията повечето хора, които са се възстановили, все още имат достатъчно имунни клетки, за да отблъснат коронавируса и да предотвратят повторно заболяване, показват нови данни. Бавният темп на имунитетен спад в краткосрочен план предполага, за щастие, че тези клетки могат да продължат да съществуват в тялото за много, много дълго време.

Изследването, публикувано онлайн на сайта www.biorxiv.org, все още не е рецензирано, нито публикувано в научно списание. Но това е най-изчерпателното и дългосрочно изследване на имунната памет за коронавируса до момента, предаде БНР.

Цялото изследване може да видите тук.

"Това количество клетъчна памет вероятно ще попречи на по-голямата част от хората да получават болнично лечение, заради тежко заболяване, в продължение на много години“, казва Шейн Кроти, вирусолог от Института по имунология в Ла Хоя, Калифорния, който е ръководител на новото проучване.

Констатациите вероятно ще донесат облекчение на експертите, притеснени, че имунитетът срещу вируса може да е краткотраен и че може да се наложи да се прилагат ваксини многократно, за да се запази пандемията под контрол.

Самото изследване се придържа и към друга скорошна констатация: че оцелелите от SARS (Тежък остър респираторен синдром, ТОРС) причинен от друг коронавирус, все още носят определени важни имунни клетки 17 години след възстановяването.

Констатациите са в съответствие с обнадеждаващи доказателства, получени от други лаборатории. Изследователи от Университета във Вашингтон, водени от имунолога Марион Пепър, показаха, че определени клетки с памет, произведени след инфекция с коронавирус, се задържат в тялото поне три месеца.

Проучване, публикувано миналата седмица, също установи, че хората, които са се възстановили от Covid-19, имат мощни и защитни имунни клетки-убийци на вируса, дори когато вече не се откриват антитела.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей