Миналата година ядрената енергия е представлявала малко повече от половината от производството на електроенергия в Белгия, а природният газ - около една четвърт. Около 2 процента от газа идва от Русия.

Свързани новини

23.07.2022 07:08

Белгия постигна предварителна сделка с Engie за разширяване на ядрените реактори

Видян 1863 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белгийското правителство е сключило принципно споразумение с доставчика на енергия Engie за удължаване на срока на експлоатация на два ядрени реактора с 10 години, съобщиха оттам в петък, предаде Политико.

През март правителството реши да започне разговори с Engie за удължаване на срока на експлоатация на двата най-млади белгийски реактора в светлината на войната в Украйна и нейното въздействие върху доставките на газ в Европа.

Предварителното споразумение, обявено в петък, определя сроковете и рамката за преговорите и създава ново юридическо лице за двете електроцентрали, в което държавата и доставчикът на енергия са равноправни акционери.


Очаква се двата реактора - Doel 4 и Tihange 3 - да бъдат спрени през 2025 г. , за да преминат през технически преглед. Целта на преговорите е да се обсъди как да се рестартират реакторите през ноември 2026 г. за период от 10 години.

Миналата година ядрената енергия е представлявала малко повече от половината от производството на електроенергия в Белгия, а природният газ - около една четвърт. Около 2 процента от газа идва от Русия.

Като част от коалиционното споразумение за 2020 г. правителството се съгласи да се откаже от ядрената енергия до 2025 г. , но войната в Украйна го накара да промени курса.


"Когато говорим за енергетика, е ясно, че става дума за национална сигурност", заяви белгийският министър-председател Александър Де Кроо по време на пресконференция в петък.

Оливие Дескле, говорител на Engie Белгия, потвърди, че двете страни са подписали "необвързващо писмо за намерение"

"Все още има дълъг път за изминаване", казва той. "Това е началото на преговорите, които имат за цел да постигнат обвързващо споразумение до края на годината. "


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец