Свързани новини

24.11.2021 09:11

Ново поколение ядрени реактори държи ключа към зеленото бъдеще

Видян 3508 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На бяла дъска в конферентната зала в сърцето на Силиконовата долина Джейкъб Деуит скицира първия продукт на своя стартъп.  Малката електроцентрала на Деуит, която ще направи електричество - на стойност 1,5 мегавата, достатъчно за захранване на квартал или фабрика, ще работи десетилетие без презареждане и, удивително, няма да отделя въглерод. „Това е метална термична батерия“, казва той страхливо. Но по-често Деуит го нарича с друго име: ядрен реактор.
 Изграждането на работещ реактор — дори и много малък — изисква прецизни и старателни усилия. Нормите са разбираемо изчерпателни. Гориво е трудно да се намери - не се продава уран в Gas-N-Sip. Но Деуит планира да включи превключвателя на първия си реактор около 2023 г., само десетилетие след като е съосновател на компанията си Oklo. След това те искат да направят за кварталните ядрени бомби това, което Tesla направи за електрическите автомобили: да използват нишова и скъпа първа версия като стъпка към по-евтини и по-големи продукти. В случая на Окло това означава да започнем с „микрореактор“, предназначен за отдалечени общности, като селата в Аляска, които понастоящем зависят от дизелово гориво, превозено с камиони, шлепнато или дори вкарано с прекомерни разходи. След това изграждането на повече и постепенно по-големи реактори, докато техният енергиен източник с нулев въглерод може смислено да допринесе за глобалните усилия за намаляване на емисиите от изкопаемите горива.

На глобалните срещи на върха по климата, в коридорите на Конгреса и в държавните къщи в САЩ, ядрената енергетика се превърна в ключов въпрос на плановете за намаляване на въглерода. Всеки знае, че има нужда от него. Но никой не е сигурен, че го иска, като се има предвид историята на злополуките. Или дори ако успеят да го получат навреме, за да постигнат спешни климатични цели, като се има предвид колко време е необходимо за изграждането. Oklo е една от развиващите се компании, които работят за решаването на тези проблеми, като поставят реактори в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион