"Ако го направите само на пазарите на едро, тогава те ще бъдат търгувани в други диамантени центрове в света. А ние все още ще го имаме в нашите магазини и това няма да има никакво значение за Русия", отбеляза той.

Свързани новини

15.10.2023 16:50

Белгия обясни защо все още купува руски диаманти

Видян 13220 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви, че страната му няма да забрани вноса на едро на руски необработени диаманти, докато ЕС и Г-7 не създадат система, която да позволява проследяване на произхода на скъпоценните камъни. Той направи тези забележки на съвместна пресконференция с украинския президент Владимир Зеленски в Брюксел тази седмица.


Неотдавна Г-7 обяви намерението си да наложи ембарго върху прекия и непрекия внос на руски диаманти, но Белгия спъва тези усилия. Големите индустриални компании предупредиха, че Антверпен, през който преминават 90% от световните диаманти, рискува да загуби бизнеса си като диамантен център, ако въведе пълна забрана за внос на едро от Русия. Според Де Кроо забраната за продажба на едро би създала и вратички за заобикаляне на мярката, а руските диаманти биха могли да попаднат на западните пазари чрез трети страни.

"Ако го направите само на пазарите на едро, тогава те ще бъдат търгувани в други диамантени центрове в света. А ние все още ще го имаме в нашите магазини и това няма да има никакво значение за Русия", отбеляза той.


Белгия излезе със собствено предложение - да се въведе система за проследяване на диамантите, като Антверпен ще функционира като сортировъчен център. Детайлите на механизма не са ясни, но тези, които стоят зад него, твърдят, че той ще позволи на Г-7 и ЕС да проследяват не само вноса на едро, но и продажбите на дребно, което се разглежда като по-сигурен начин да освободят пазарите си от руски диаманти, според Де Кроо.

"Това, което искате, е да отрежете напълно руското господство от нашите пазари на дребно. Най-добрият начин за това е с помощта на системата за пълна проследяемост да се изключат руските диаманти от всички пазари. Тази пълна проследимост и тази пълна забрана на пазарите на дребно е единственият начин да се уверим, че Русия вече не финансира [военната операция в Украйна] с тези диаманти", обясни той.

Според Де Кроо лицата, натоварени с разработването на забраната, "са много близо до финализирането на такава система за пълно проследяване". Той очаква регламентът да влезе в сила на 1 януари 2024 г.


Експерти от бранша предупреждават, че ограниченията върху руските диаманти ще засегнат сериозно Белгия. Според различни източници диамантената индустрия в Антверпен получава 25-40 % от своите диаманти от Русия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.