Г-7 и ЕС са готови да въведат санкции върху вноса на скъпоценни камъни, добити в Русия, включително шлифовани и полирани в други държави, съобщи тази седмица New York Times.

Свързани новини

06.09.2023 16:49

Г-7 и ЕС търсят начини да забранят руските диаманти: NYT

Видян 7359 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Г-7 и ЕС са готови да въведат санкции върху вноса на скъпоценни камъни, добити в Русия, включително шлифовани и полирани в други държави, съобщи тази седмица New York Times.

Според вестника се очаква Г-7 да обяви официално санкциите през септември. Съобщава се, че условията за проследяване на отделните скъпоценни камъни са в процес на уточняване, както и подробностите за съпътстващите митнически документи. Ограниченията могат да влязат в сила през януари, след края на празничния сезон за търговия на дребно, отбелязва NYT, като предупреждава, че купувачите на бижута могат да усетят повишаване на цените.

Страните от Г-7 обсъждат санкциите срещу руските диаманти от повече от година. Срещу тази стъпка категорично се противопоставят големи вносители на скъпоценни камъни като Белгия, където се намира най-големият център за търговия с диаманти в света - Антверпен. През май лидерите на Г-7 се ангажираха да ограничат търговията с диаманти, добити, обработени или произведени в Русия, в опит да намалят допълнително приходите на Москва, като заявиха, че ще ограничат руската търговия с диаманти на стойност 4,5 млрд. долара, използвайки методи, включително високотехнологично проследяване.

Експертите обаче твърдят, че диамантите могат да сменят собственика си от 20 до 30 пъти, преди да достигнат до пазара, което затруднява проследяването на техния произход. "Ще бъде важно да се намери правилният баланс между амбиция и реализъм", казва пред NYT Ханс Меркет, изследовател от Международната информационна служба за мир. Той твърди, че може да отнеме "по-скоро години, отколкото месеци, за да се насочат всички носове в правилната посока и да се реорганизира тази сложна глобална верига за доставки".


 САЩ и Обединеното кралство вече забраниха вноса на руски необработени диаманти, въпреки че Вашингтон все още разрешава вноса на скъпоценни камъни, добити в Русия, ако те са били съществено променени в други държави. Канада и Нова Зеландия са приели подобни мерки срещу руския миннодобивен гигант "Алроса".

"Настоящите санкции на САЩ обхващат само необработените руски диаманти или тези, които са шлифовани и полирани на територията на Русия", казва анализаторът на диамантената индустрия Пол Зимниски. "Като се има предвид, че 90% от диамантите се шлифоват и полират в Индия и следователно могат да бъдат класифицирани като индийски скъпоценни камъни, настоящите разпоредби не са толкова строги, колкото може да се мисли."

Междувременно Москва преориентира доставките си на диаманти. В Китай, Индия, ОАЕ, Армения и Беларус се наблюдава значително увеличение на необработените и шлифовани камъни от санкционираната страна.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак