Свързани новини

31.01.2019 11:01

BBC: Българите осъдиха "екологичния вандализъм" на морския си бряг

Видян 2217 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


"Може да не е сезонът на почивките, но българското черноморско крайбрежие е в центъра на вниманието на медиите през последните седмици", пише BBC.


"След като в социалните медии по-рано този месец се появиха снимки на гигантска пясъчна дюна, която беше заравнена с булдозер, се стигна до гневна реакция сред еко активистите и широката общественост.


На 12 януари българският музикант и активист Васил Гюров публикува снимки във Фейсбук с надпис: "Така изглеждат защитените дюни в къмпинг Смокиня. Колко удобно - през януари".


Постът предизвика недоволство в социалните медии. Стефани Павлова пише: Няма да остане нищо от тази страна ... наша вина е, че го позволяваме. Беззаконие, анархия ... Нашето бъдеще изглежда черно ... "


Крайбрежните пясъчни дюни са дом на редки растения и се ползват със защита съгласно българските закони за опазване на околната среда. Унищожаването на пясъчна дюна е незаконно, дори и да е на частна земя.


"Бяхме разтърсени след това, което видяхме", каза Тонка Атанасова, ръководител на инспекцията по околна среда в  Бургас.  "Гигантска дюна е напълно унищожена. Това е акт на вандализъм".


Снимките накараха прокурори и еко властите да започнат разследвания, които доведоха до ареста на трима мъже.


Бързо след това се появиха снимки на други строителни обекти по крайбрежието.


Българското крайбрежие е трансформирано от строителния бум през последните няколко десетилетия и това не е първият път, когато управляващите са обвинени, че позволяват актове на екологичен "вандализъм", коментира BBC.


"Натискът да се експлоатира бреговата ивица често се сравнява със строителната треска по крайбрежието на Коста Брава в Испания през 60-те години.


Последните новини предполагат, че Брекзит ще даде тласък на българската туристическа индустрия. Туроператорите съобщиха за увеличение на резервациите от британци, търсещи по-евтини туристически дестинации, като стойността на паунда е паднала спрямо някои други валути.


На 25 януари, след седмици на медиен натиск, Дирекцията за национален строителен контрол в България съобщи, че е разпоредила спиране на строителството на три места на южното Черноморие на страната: в къмпинг Градина близо до Созопол, в района на Арапия и на Алепу.


На 28 януари дирекцията обяви проверка на друга строителна площадка - в Св. Константин и Елена.


Информациите са, че цялата тази строителна работа е била одобрена както на министерско ниво, така и на местно равнище, но властите провеждат допълнителни проверки тази седмица.


Крайбрежната зона представлява уникално местообитание за мигриращи птици и много редки растителни видове, а строителните работи застрашат местата за гнездене".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Камен 30.06.2019 14:08

    Ненужно раздухване на проверките по северното Черноморие. Това, че на някой хора им се иска строежа да е незаконен, не означава че е така.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни