Близки до ГЕРБ и лица замесени в скандала около къщата и бутика Барселона се оказаха фигуранти в нови схеми

Свързани новини

14.02.2022 18:00

Барселонагейт набъбна с добив на газ и милиони европари

Видян 8928 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близки до ГЕРБ и лица, замесени в скандала около къщата и бутика Барселона се оказаха фигуранти в нови схеми от особено голям размер, сочи последното разследване на Bird.bg.


 


Според сайта за разследваща журналистика Иван Йорданов, който е племенник на Йордан Христов се озова начело на компания, която добива газ от българските находища в Черно море. Напомняме, че чичото на новоизпечения предприемач стана известен като съпруг на Борислава Йовчева с къщата в Барселона. Близката до ГЕРБ Росица Велкова, която купи нейния бутик Шервино пък е представител на голям посредник на газовия пазар и работи с фирмата на Йорданов. Друга негова  фирма е доставчик за европроектите спечелени от фирми на Христов.


 


Магазинът беше спешно опразнен, след като на 20 февруари 2020 вестник El Periodico информира за разследване на каталунската полиция за пране на пари, в което е замесено и името на българския премиер. Органите са се интересували от луксозен дом в Барселона за 3 млн. евро, обитаван от Йовчева, както и от фирмата Ema BGS S.L., собственик на бутика Scervino.


 


За тази фирма са налице съмнения за законния произход на нейния капитал и оборотни средства. Йовчева е упражнявала “функции на управление и контрол” в магазина – твърдят испанските разследващи, а сумата инвестирана в Ema BGS S.L., достига 2,3 млн. евро.


 


Компанията става собственост на българската ВиБиДжи Енерджи няколко седмици след като гръмна скандала Барселонагейт. Велкова е притежател, но на следващия ден след придобиването на Ema BGS тя я продава на Десислава Христова. Последната е съпруга на Светослав Спасов, който е бивш съветник на Борисов, дипломат във Виена и се слави също като личен астролог на Борисов.


 


Не е ясно колко е струвал трансферът на собствеността на Ema BGS S.L., но сделката едва ли е изгодна, защото испанската фирма е натрупала внушителен пасив от над 1,2 милиона евро за 2015 и 2016 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво стабилни

Енергетиката и вдъхновението ви ще са еднакво