Новата банка за развитие (НБР), създадена от групата на БРИКС, включваща големи развиващи се страни, трябва да увеличи набирането на средства и отпускането на заеми в местна валута на фона на западните санкции срещу Русия, която е основател на банката, заяви Южноафриканското министерство на финансите пред Ройтерс

Свързани новини

14.08.2023 11:18

Банката на БРИКС се стреми да разшири търговията в национални валути

Видян 1188 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новата банка за развитие (НБР), създадена от групата на БРИКС, включваща големи развиващи се страни, трябва да увеличи набирането на средства и отпускането на заеми в местна валута на фона на западните санкции срещу Русия, която е основател на банката, заяви Южноафриканското министерство на финансите пред Ройтерс.

Изявлението идва в момент, когато Южна Африка се подготвя да бъде домакин на срещата на върха на лидерите на БРИКС в Йоханесбург по-късно този месец. Според министъра на финансите Енох Годонгвана на дневен ред ще бъде увеличаването на използването на местна валута сред членовете на НБР, като целта е да се намали въздействието на валутните колебания, а не да се дедоларизира.

"Повечето страни, които членуват в НБР, я насърчават да предоставя заеми в местни валути", заяви Годонгвана пред Ройтерс. "[Тя] не прави толкова, колкото страните членки изискват, но това е стратегическата посока, в която тласкаме банката", добави министърът.

Базираната в Шанхай НБР е създадена през 2014 г. от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка с цел да предоставя финансиране за проекти за инфраструктура и устойчиво развитие. Банката официално отвори врати през 2015 г., а по-късно към нея се присъединиха Бангладеш, Обединените арабски емирства, Египет и Уругвай.


Саудитска Арабия също води преговори за членство. Главният финансов директор на НБР Лесли Маасдорп заяви пред Ройтерс, че банката има за цел да увеличи кредитирането в местна валута от около 22% на 30% до 2026 г. Въпреки това той отбеляза, че дедоларизацията има граници.

"Оперативната валута на банката е доларът по много конкретна причина: Доларите са мястото, където се намират най-големите масиви от ликвидност", обясни Маасдорп. Банката е отзивчива към своите членове и ще решава комбинацията от валути, които използва, въз основа на техните искания, добави той.

Според Ройтерс, позовавайки се на презентацията на НБР за инвеститорите през април, финансовата институция досега е одобрила еквивалента на повече от 30 млрд. долара под формата на заеми, като две трети от тях са в долари.

Анализаторите предполагат, че санкциите на САЩ срещу Русия са в основата на необходимостта от увеличаване на набирането на средства в местна валута и набирането на капитал от нови членове на НБР, което може да ѝ помогне да намали зависимостта си от американските капиталови пазари.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв