В БРИКС членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка

Свързани новини

02.08.2023 16:30

Бразилия не иска разширяване на БРИКС

Видян 4862 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бразилия е против разширяването на БРИКС, но дебатът за критериите относно приемането на нови членове изглежда неизбежен на предстоящата този месец среща на лидерите от обединението, са заявили пред Ройтерс трима представители на бразилското правителство.

Евентуално "разширяване може да превърне блока в нещо друго. Позицията на Бразилия е свързана със сплотеността на групата и със съхраняването на мястото ни в една група на важни страни", казва един от бразилските източници, пожелал анонимност.

В БРИКС членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Някои възприемат обединението като алтернатива на традиционни дипломатически форуми като Г-7. В БРИКС решенията се взимат с консенсус, което означава, че мнението на Бразилия е от ключово значение, когато става дума за възможни разширявания, уточнява БТА.

Китай, който иска да засили политическото си влияние във време на търговско напрежение със САЩ, отдавна настоява за разширяване на БРИКС. Русия, която е изолирана дипломатически заради войната в Украйна, също иска да привлече съюзници в БРИКС. Република Южна Африка, която е председател на обединението тази година, бе домакин през юни на срещата "Приятели на БРИКС", в която взеха участие представители на няколко страни, които имат желание да се присъединят.

Бразилия обаче се тревожи, че ако към БРИКС се присъединят още страни, това ще се отрази неблагоприятно на организацията. Около 30 държави казват, че искат да се присъединят, като 22 от тях официално са изразили желание за това.

Двама от тримата бразилски източници на Ройтерс наскоро са участвали в среща на ниво външни министри, на която е бил обсъден въпросът за разширяването с оглед на предстоящата среща на БРИКС, която ще бъде проведена от 22 до 24 август в Йоханесбург. На дипломатите им е било казано да разработят процедура по приемане на нови членове, която да е приемлива за всички в БРИКС, отбелязва Ройтерс.

В страните от БРИКС живеят 40% от световното население, като обединението има зад гърба си 26% от световната икономика. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци