Свързани новини

06.04.2021 10:23

Българският картоф се подправя със забранена в ЕС отрова

Видян 5328 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

от Валя Ахчиева | EURACTIV BULGARIA


Зелената сделка на ЕС предвижда постигана не нулеви нива на парниковите газове и кръгова икономика до 2050 година. Има и специална стратегия – „От фермата до трапезата”, която предвижда „здравословно селско стопанство”. Това означава – значително намаляване на употребата на пестициди, торове и антибиотици. Евродепутатите декларираха, че техните избиратели заслужават чиста и здравословна храна.

На фона на този брюкселски „зелен” оптимизъм, в България се случват съвсем други неща. Земеделското министерство разреши използването на забранено за употреба в целия ЕС активно вещество. Става дума за етопрофос. Това е силно токсично вещество, което се съдържа в препарата за растителна защита – Мокап 10 Г. Той се използва за борба с телените червеи по картофите. Но, не само при тях. Използва се и при доматите, патладжана, пипера, краставиците, тиквичките. Дори при пъпеши, дини и тикви.


 Виж видео ТУК!


Европейската комисия е отнела разрешението за използването на този продукт още през сепетември 2019 г. След тази дата препаратът е забранен за употреба във всички държави-членки на ЕС, в това число и в България.

В документацията на Мокап 10 пише следното :”Остра орална токсичност – категория 3. Остра дермална токсичност – категория 2. Кожна сенсибилация – категория 1. Опасен за водната среда, категория 1.” Мокап 10 съдържа 100 грама на килограм от забраненото токсично вещество етопрофос.

В България обаче този препарат отново е разрешен със заповед на заместник-изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ – инженер-агроном Николай Роснев. Това се случва на 18 декември 2020 година. С нея се разрешава пускането на пазара за ограничена и контролирана употреба на територията на областите – Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, Смолян и София-област, на 55 тона продукт за растителна защита – Мокап 10 Г, с активното вещество „Етопрофос”. Производител на продукта е фирмата АМВАК – Нидерландия.

В заповедта са записани специфични изисквания за употреба, както и това, че ограничената и контролирана употреба на посочения продукт се извършва за срок от 120 дни, считано от първи февруари, 2021-ва година.

В заповедта на БАБХ пише, че тя е във връзка с получено заявление от „АМВАК” – Нидерландия и техния представител за България „КНЕ Сертис”. Има и писмо от Националната асоциация на картофопроизводителите в България. А като забележка е отбелязано, че БАБХ не носи отговорност за каквато и да е липса на ефикасност или фитотоксичност от прилагането на Мокап 10. Отговорността при употребата му била на лицето, прилагащо продукта.

Силна токсичност

ЕК забранява продукт за растителна защита като силно токсичен, а българските власти го


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 06.04.2021 18:09

    всички БЕЗОБРАЗИЯ се вършат от иституциите в скапана България,защото никой не е обесен на покас за умишлено тровене и злодеяние-цял народ страда от това,но ПРЕСТЪПНИЦИТЕ не се наказват,защото няма читави прокурори и съдии-всички са алчни и много корумпирани.....жалко

  • 001 До боклуците от безвремието в Булгаристан 06.04.2021 11:36

    Пита се в задачата, защо инженер-агроном Николай Роснев още не е обесен ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог