Свързани новини

15.01.2021 13:41

Картофи от Германия и Франция се продават за български

Видян 2993 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Големи хранителни вериги и зеленчукови борси у нас продават немски и френски картофи като българско производство и по този начин заблуждават клиентите си. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите, предаде БНР. Те внасят сигнали до НАП, Комисията за защита на потребителите и до Българската агенция по безопасност на храните с настояване за проверка.


От няколко месеца се наблюдава тенденцията и на големи борси, и в големите вериги да се предлагат немски и френски картофи с етикет „Произход: България“, става ясно от твърденията на председателя на Асоциацията на картофопроизводителите Тодор Джиков.


„И в търговските вериги наблюдаваме това, в някои от тях, вече повече от два месеца се случва, и в някои от складовете ни, на „Булгарплод“ в София, в Първенец, в Бургас, Варна, големите борси“, разказа Джиков пред БНР.


Производителите на картофи ясно могат да разпознаят продукцията си. „И по външен вид се различават тези картофи. Ние сме професионалисти – с това се занимаваме. Обикновеният потребител не може да различи нито произхода на картофа, нито сорта.“


Неколкократно са сигнализирани и търговци, и продавачи на борсата, но тази тенденция продължава, поясни Джиков.


„Складовете са ни пълни. Хората изнемогват. Нямат финанси. В същото време подпомагането в западните държави явно е в пъти по-добро. Дъмпингът е жесток“, коментира Тодор Джиков в предаването „Преди всички“.


В момента картофопроизводителите в Германия, Франция и Белгия получават минимум по 100-150 евро на декар допълнително подпомагане. Себестойността при тях излиза по-ниска, защото чуждестранните производители отдавна са организирани в големи кооперативи, разполагат с огромни пакетажни центрове, цехове и машини.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв