Свързани новини

14.09.2009 17:37

България тръгва на училище

Видян 2598 пъти | Коментари 0
Гласували 7 рейтинг: 4.4286
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес България тръгва на училище. 205 хиляди деца влизат в клас за ужас на своите 410 хиляди родители и 820 хиляди баби и дядовци. Поне милион и половина българи се надяват, че най-накрая държавата ще намери време да обърне внимание на най-важната социална система.


Тази година образованието се променя. Това предвижда програмата на новия екип в министерството на просветата, оглавяван от Йорданка Фандъкова. Докато някои медии 2 месеца и половина след 19’ я кандидатират за кмет на София, първата учителка, оглавила ресора от век насам работи по нови програми.


Децата ще бъдат поставени в центъра на вниманието на системата, а образованието, което получават ще бъде практически насочено, уверяват от МОМН. Училището трябва отново да стане интересно за тях. Екипът на Фандъкова нарича новите практики, на които ще заложи “гражданско образование”. Разбирането е, че родителите и учителите заедно възпитават децата така, че да са адекватни на предизвикателствата на 21 век, които засега не намират особено място в учебниците.


Продължава развитието на идеята на предния екип в министерството за разширяване на интернет – присъствието в българското образование, защото глобалната съкровищница на информация естествено е по-богата от всеки учебник или училищна библиотека. Тази година предстои за първи път у нас разпространяването на помагала директно по “нета”, което ще спести не само пари, но и екоресурси, понеже за тях няма да бъде използвана хартия.


Зеленото образование е една от най-важните посоки на развитие на просветата у нас от новия екип на МОМН. Децата в цялата страна ще научат какво е енергийна ефективност, как да общуват с животните, каквито повечето от тях не познават, колко ценни са биопродуктите.


Модерните нововъведения обаче няма да доведат до изтриване на паметта. Дори напротив. За първи път от 20 години в страна, където в цели региони на практика младите не използват български език, ще бъде лансирана и специална програма за развитието на родната реч.


Тепърва предстои и много работа за възраждането на традиционните ценности и противопоставянето им на ширещите си в българското училище форми на агресия и насилие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион