Конфликтът между Израел и Хамас, както и бюджетът и промяна във финансовата рамка на общността са двете теми, които са обсъдени снощи на лидерската среща в Брюксел, съобщи премиерът.

Свързани новини

27.10.2023 10:55

България подкрепя увеличаването на националните вноски към бюджета на общността: Денков

Видян 595 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България подкрепя увеличаването на националните вноски към бюджета на общността. Това заяви премиерът Николай Денков, който е в Брюксел, където продължава срещата на върха на 27-те страни членки на общността, предаде БНТ.

    "Българската позиция е, че ние предпочитаме този вариант, защото алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме да правим. Така че нашата позиция е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите", каза Денков.

Конфликтът между Израел и Хамас, както и бюджетът и промяна във финансовата рамка на общността са двете теми, които са обсъдени снощи на лидерската среща в Брюксел, съобщи премиерът.

    "По първата тема има пълно единодушие, за това, че Израел беше брутално нападнат с терористична атака в невиждан мащаб, която очевидно целеше да провокира не просто Израел, а целия свят с това, което беше записано като жестокости. В това отношение Израел има право да се защити и трябва да го подкрепим в тази защита. В същото време трябва да се запази живота на невинните хора, които са от другата страна. Тези, които са хванати като заложници в Ивицата Газа. Голяма част от разговорите бяха да се намери балансът между изконното право на Израел да се защитава, да накаже тези, които извършиха атаката и в същото време да се запази живота на невинните хора", каза Денков.

    "По отношение на годишната рамка целта беше да се чуят различните гледни точки и да се подготви вземането на решения за декември. Имаше различни гледни точки, но имаше и желание за постигане на компромис. Има четири приоритета, които са очертани от ЕК, има пълно съгласие, че те са съществени - и за Украйна, и за миграцията и за помощта на общността към страни, засегнати от природни бедствия. Въпросът е как точно да се балансират и откъде ще дойдат средствата", допълни министър-председателят.

Акад. Николай Денков коментира и насроченото днес извънредно заседание на парламента заради закона за енергетиката.

    "Днес петък, два дни преди изборите, да се прави заседание по такава гореща тема каквото са енергийните доставки, без особена нужда от това, защото срока за премахване на ветото позволява това да се направи веднага след втория тур на изборите, показва много ясно, че това е по-скоро е една предизборна акция, отколкото желание да се намери решение", допълни премиерът.

Той коментира и темата с миграцията.

    "Целият Европейски съюз е ориентиран към това, че защитата на външните граници е ключова, за да можем да избегнем проблемите, с които се сблъскват много от държавите днес. Трябва да се работи и с трети страни. Много ясно и категорично България беше посочена няколко пъти като пример за това, че в момента се справя много успешно в защита на границата с Турция. Така че много прагматично се търсят решения, които да бъдат прагматични. Тук разногласията не са толкова големи, колкото може би изглеждат."


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв