Искаме да знаем всичко дотук – всички факти и обстоятелства, свързани с работата на кабинета, председателстван от Николай Денков за присъединяването на България към Шенгенското пространство, се казва в писмото.

Свързани новини

27.10.2023 09:46

Пеевски иска от Денков стратегия и седмичен отчет за работата по приемането на България в Шенген

Видян 722 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приемането на България в Шенгенското пространство е важна стратегическа цел, която е водещ мотив при сформирането на евроатлантическото мнозинство, което избра кабинета "Денков" в настоящия парламент. За изпълнението на тази цел е необходим пълен синхрон между институциите, така че да се използва целият потенциал на парламентарната дипломация, включително и непотърсеният досега от страна на премиера – този на членовете на Европейския парламент от ДПС. Това се казва в писмо, изпратено от съпредседателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски до премиера Николай Денков. Писмото бе разпространено от пресцентъра на партията.

Делян Пеевски изисква от премиера да представи пълен отчет за свършеното за приемането на страната ни в Шенген от избора на правителството на 6-ти юни т.г. до днес.

Искаме да знаем всичко дотук – всички факти и обстоятелства, свързани с работата на кабинета, председателстван от Николай Денков за присъединяването на България към Шенгенското пространство, се казва в писмото.

Изискваме от премиера да начертае и ни информира за стъпките, които смята да предприеме до заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 4-ти декември. Очакваме като резултат на изпълнението на тази стратегия, България да получи дата за приемане в Шенген, настоява Пеевски.

Съпредседателят на парламентарната група на ДПС подчертава, че в името на добрата координация между институциите и взаимодействие с парламента, премиерът трябва да отчита ежеседмично свършеното пред Народното събрание, като към това представя и задълбочен анализ, изводи и прогнозни резултати.

Напомняме на министър-председателя, че ДПС влезе в конституционното мнозинство и подкрепи съдебната реформа, за да реализира важните за българските граждани цели, като присъединяването ни към Шенгенското пространство. Защото това има пряко отношение към условията за привличане на сериозни инвестиции в България, а от там и пряко отражение върху жизнения стандарт на всички български граждани, завършва Делян Пеевски.

Вчера преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова заяви пред премиера акад. Николай Денков, че ЕК подкрепя страната ни за Шенген и че България е изпълнила всички условия за приемането ѝ. Йоурова припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът на Нидерландия, една от държавите, които се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенген- Марк Рюте, каза в Брюксел, че чака да види каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и честна оценка, без захаросване, без премълчаване, допълни Рюте. Ако са изпълнени условията - да, ако не са - не, обобщи Рюте.

През седмицата България отново получи отказ за приемането в Шенген от Австрия. След среща с българския премиер Николай Денков във Виена, австрийският канцлер Карл Нехамер обяви, че за неговата страна е немислимо в момента Шенген да се разшири, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност. Според Нехамер невъзможността за приемане в Шенген на България и Румъния не е свързано с двете държави, а със сигурността, защото самите външни министри на ЕС казват, че шенгенската система не функционира.

Източник: БТА






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.10.2023 17:54

    Е сега няма ли да повярвате на твърденията на един политик, че Денков е секретарка на Пеевски?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби