Някои от документите изглежда са били променени по начин, който представя в по-благоприятна светлина руската позиция. Поне един от тях е отбелязан като некласифициран, но съдържа свръхсекретна информация

Свързани новини

10.04.2023 16:54

България подарява своите МиГ-29 на Украйна: CNN

Видян 2622 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната ни е предложила да даде безвъзмездно своите изтребители МиГ-29 на Киев, твърди CNN, като се позовава на свръхсекретен доклад на Пентагона, който е бил част от изтеклите онлайн строго секретни документи. Щедрата оферта е от 23 февруари, сочат данните, за чиято автентичност все още няма официално потвърждение. Напомняме, че през март говорителят на Министерството на отбраната на Украйна - Юрий Сак заяви пред БНТ, че страната му “насърчава България също да даде своите МиГ-29, след като Полша, а впоследствие и Словакия дадоха”.


Властите в София обаче отрекоха информацията на CNN. Военното ни министерство излезе с позиция, в която заяви, че “не е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна”.


Един от документите на Пентагона, разкрива какво САЩ смятат за намерението на някои европейски държави да дарят на бившата съветска република изтребителите. За които тя "отчаяно проси". Според доклада на САЩ това е „предизвикателство“, тъй като подобна стъпка би оставила България без бойни самолети, необходими за изпълнение на нейните патрули за охрана на въздушното пространство. Поне до доставянето на американските изтребители F-16, което обаче може да се случи „най-малко след година“, а най-вероятно и по-късно.


Първите от общо 16 закупени F-16 се очакват през 2025 г.
Информацията от Пентагона, силно се разминава с публичните становища на президента Румен Радев и на военния министър Димитър Стоянов, които заявиха, че България няма по никакъв повод да дава единствените си бойни самолети на Киев.


Само преди дни държавният глава в прав текст обяви, че „докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори“.


В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, от които едновременно могат да се използват 4. Неотдавна военният министър каза, че България има общо 18 такива самолета, но те се нуждаят от ремонт. В тази връзка ведомството му обяви 2 обществени поръчки за общо над 45 млн.лв. Те са свързани с доставка и ремонт на двигатели за изтребителите.


Меджувременно министерството на правосъдието на САЩ заяви, че вече разследва изтичането на информация към CNN, за което първи съобщи The New York Times. Проверката е в началния си стадий, но компетентните органи не допускат възможността зад теча да стоят проруски елементи, отбелязва Reuters.


Документите, които изглежда поне отчасти идват от Пентагона и са обозначени като строго секретни, предлагат тактическа информация за конфликта в Украйна, включително за бойните възможности на страната.


Изглежда, че пробивът, който се разследва от министерството на правосъдието включва оценки и секретни разузнавателни доклади, които засягат не само Украйна и Русия, но и изключително чувствителни анализи на съюзниците на САЩ. Въпреки че министерството на отбраната на САЩ все още проверява валидността на фотографираните документи, които се разпространяват онлайн, те "изглежда съдържат чувствителни и строго класифицирани материали", заяви зам.-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх.


Според един от служителите на ведомството много от документите изглежда са били подготвени през зимата за генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, и висши американски военни, но са били достъпни и за други служители и контрактори с необходимите разрешения за достъп до класифицирана информация, пише The Washington Post.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което