Празнично шествие, водено от военни оркестри, ще измине пътя от Царевец до паметника Майка България.

Свързани новини

22.09.2022 08:01

България отбелязва 114 г. независимост

Видян 5220 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Велико Търново днес е център на тържествата за 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата "Свети 40 мъченици", а след това е обявена и в крепостта Царевец. В честванията в старопрестолния град тази сутрин ще се включи вицепрезидентът Илияна Йотова, а вечерта в тържествената проверка заря ще участва служебният премиер Гълъб Донев.  

Празничните прояви започват с тържествена литургия в църквата "Св. 40 мъченици". Независимостта е огромен и значим празник, защото България запазва достойнството си, посочи великотърновският митрополит Григорий, предаде БНР:

"Всички българи да внимават как пазят независимостта, защото това е най-ценното ни съкровище, защото всеки ден тази независимост трябва да се отстоява".

В крепостта Царевец от 10.30 часа е военния ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

Празнично шествие, водено от военни оркестри, ще измине пътя от Царевец до паметника Майка България.

Историци, политици, конституционалисти и експерти по недвижимото културно наследство се събират за конференцията "Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи". Целта на дискусията е да се обсъди статутът, който Велико Търново получи от парламента през 2019 година, посочи заместник-кметът Нейко Генчев:

"Да се види какво е съществуващото положение, какво може да се направи при съществуващото законодателство и какви са евентуалните решения и евентуалните пречки".

Кулминацията на честванията за 114-ата годишната от обявяването на Независимостта на България е тази вечер с тържествена проверка заря на площад "Цар Асен Първи" от 19.30 часа, която Българското национално радио ще предаде пряко.

Тържествени церемонни по повод Деня на независимостта ще има в цялата страна.

В Пловдив, Русe, Враца, Ямбол и други градове от страната с военни ритуали ще бъде издигнат националния флаг и ще бъдат отслужени молебени за благоденствие.

Настроенията на българите за днешния ден събра кореспондентката ни във Враца Ива Антонова:

- На световната карта се появяваме след 22-ри септември. Това дали в нашите глави и нашата психика е зависима или независима, е отделен въпрос, но ние сме независима държава от тази дата.

- Изпълва ме абсолютно с радост, с гордост, смесени чувства. Малко чувство на тъга по простата причина, че сме една малка държава, а една малка държава винаги е зависима от някого, но това не пречи да се борим за нашата си независимост, поне да се опитаме да я имаме.

- Това е сред най-значимите празници в страната и за това е важно на този ден да сме заедно, да имаме желание да сме заедно, защото желанието ни все повече намалява.

- Винаги гордо знамето на независимостта. България е била и в много по-тежки времена от тези, но народът ни е умен, народът ни е мъдър и винаги е излизал от тежките ситуации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 лицемери 22.09.2022 22:19

    Най-зависимите, продажни предатели винаги са на трибуната на националните ни празници и с присъствието и речите се подиграват с паметта на загиналите през вековете за да я има все още тази България. Ще доживеем ли честни и родолюбиви хора да застанат на чело на тази изчезваща нация?!

  • 001 Anonimen 22.09.2022 15:15

    До вчера зависихме от гърците , турците , ссср - днес пък от сащ .......та не разбрах независимост от кого празнуваме ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.