Извънреден брифинг на министъра на енергетиката Александър Николов във връзка със спирането на природния газ от Русия

Свързани новини

27.04.2022 09:05

България няма да води преговори под натиск и с наведена глава: Енергийният министър

Видян 2070 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Газовите наличности у нас са гарантирани минимум един месец напред.Това заяви на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със съобщението, че "Газпром Експорт" спира доставките на природен газ за България.




"Тъй като всички търговско-правни отношения са спазени, е очевидно, че природният газ в момента се ползва като политическо оръжие.С оглед на това искам да кажа, че докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава и България не се поддава и не се продава на каквато и да е цена, пред който и да е търговски контрагент", зави енергийния министър Александър Николов.







Газовият ден започва в 9 сутринта, така че предстои да стане ясно дали доставките физически ще спрат, уточни той. Енергийният министър категорично отхвърли възможността България да спре преноса на газ към Сърбия и Унгария.




"България е лоялен партньор към всички европейски държави. България не е Русия и когато имаме възможност, ще помагаме на всички съседни държави. Не бихме създали изкуствено сътресения към съседни държави", заяви Николов.



Късно снощи стана ясно, че доставките на природен газ от "Газпром експорт" за България спират от днес. Това съобщиха от "Булгаргаз", позовавайки се на писмо, получено от руската страна.



От българската газова компания уточняват, че към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.Според текста на съобщението българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.




След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.




Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация.До настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.




По информация на БНТ предупреждение за спирането на газа е имало миналата седмица, заради отказ на България да се разплаща с рубли.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 престъпници за затвор 27.04.2022 13:44

    Това нефелно чучело е пълен смешник. Харвардската крадлива тройка чака в засада с нейните посредници и малко им е, че изпразниха резерва, заробиха с дългове за десетки милиарди оцелелите и техните поколения, ами сега и посредници на всичко слагат та да лапат и от там. За народа не само голямо нищо, а по-зле и по-зле. Постната пица на българомразеца Дянков на куб

  • 004 Anonimen 27.04.2022 12:13

    КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО. ДАНО СА ГО РАЗБРАЛИ ТИЯ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.

  • 003 конектор 27.04.2022 10:53

    Процентите не бяха ли 80?:) 30 години не можем да се откъснем от газова и всякаква зависимост от рассия, сега те ни помагат, понеже нашите москалчета не желаят да прекратят зависимостта.

  • 002 Z T.M. 27.04.2022 10:13

    Това беше очаквано. На фона на глупостите, които изговориха, извършиха и на тези, които се канят да извършат тези мушмороци. От 30 години водят политика спрямо Русия, която не не се подрепя от минимум 50% от българите.

  • 001 Anonimen 27.04.2022 09:34

    РАЗБИРА се!!! Но ПРОБЛЕМА на България е Гешев и СКРИТАТА ИСТИНА за: "ИЗГУБЕНАТА" ПЪТНА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,......................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ "законно" от ОПГ "герб"!!! ЗАЩО НЕ РАБОТИМ за ИСТИНАТА,БЪЛГАРИ!!! Българиооооооооооооооооооооооооооооооооооо!!! НАРОДЕ????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови