Свързани новини

14.12.2021 11:56

България губи 2,4 млрд. лв. при късно затваряне на въглищните централи: Борислав Сандов

Видян 2002 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България губи 2,4 млрд. лв. при късно затваряне на въглищните централи.Страната няма да получи достъп до Фонда за справедлив преход на ЕС при заявените към момента срокове за отказ от въглищните централи. От фонда страната ни очаква 2,4 млрд. лв., които следва да отидат за въглищните региони Перник, Стара Загора и Кюстендил. Според Европейската комисия обаче сроковете, които България си поставя за затваряне на въглищните централи – 2038 г., е неамбизиозен и извън поставените от ЕК цели за енергетиката и климата.

Това стана ясно от коментар на новия вицепремиер по климата и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред Нова тв.

Годината, която е референтна за много държави със сходен дял на въглищата като Гърция и Германия, е 2030 година. Самата логика на фонда като финансов инструмент, който е създаден с хоризонт 2030 г., не предполага посочване на толкова отдалечена във времето дата, коментира Сандов. 2030 година е посочена като референтна за постигане на целите в обасттта на енергетиката и климата още в първия член, в който се регламентира целта за създаването на фонда. На този фон в предизборна обстановка България посочи като крайна дата за ползването на въглища 2038 г., а пътят за достигането на тази цел е много витиеват. Предвижда се създаване на комисия за енергиен преход, която да изготви сценарии за отказа от въглища, които щели да се развиват на стъпки в годините 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038 като крайна дата.

Европейската комисия разкритикува остро липсата на яснота в пратените бележки по последната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, като изтъкна в прав текст, че посочената времева рамка не е достатъчно амбициозна. "Сега разбирам колко е важен въпросът, ще дискутираме с комисията", каза  още Сандов.

Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов говори и за борбата с корупцията.
„Обикновено корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива. Има много примери, за които не можем да обясним нещо случило се освен с корупция”.

„Прокуратурата е тази, която трябва да повдига обвинения и да натоварва с разследващи функции определени органи”, каза още той.

„Призовавам всеки, който има сигнали за корупция, да ги дава. Всеки, който има сигнали за нарушения на околната среда, да ползва зеления телефон към регионалните инспекции по околната среда”, добави Сандов.

Пълната прозрачност за него е добър начин за превенция на корупционните практики. На сайта на всяка една регионална инспекция, на заглавната страница да стои публичен регистър на всяко намерение, което е влязло във ведомството. Да не се налага всяка една малка къща да трябва да минава през тежка процедура. "Ще облекчим бизнеса да прави нещата на местата, на които е позволено. В същия момент ще му показваме, че тук не може. Така ще свалим с около 70% работата на регионалните инспекции", каза Сандов.

Той коментира и предполагаемите причини, довели до бедствено положение в части от Южна България след обилните дъждове. „Мостовете, които видяхме срутени, не са старите мостове. Тези в Родопите са на векове и те продължават да са там. Правени са някога, защото на 100 години е идвала висока вълна, но днес те са непокътнати. Проблемът с новата инфраструктура е, че тя не предвижда. Няма мисъл и структура, която да казва, че на дадено място трябва да се направи на по-голяма височина, защото ще има висока вълна в следващите години”, посочи Борислав Сандов.

По думите му канализационните системи също трябва да са добре почистени, както и не трябва да се разрешават строителни разрешения в близост до реки.

„Истината е, че в България има много документи, които стоят по шкафовете и няма приложение. По същия начин имаме Стратегия за адаптация към климатичните промени. Макар и късно завършена, тя съществува и сме платили доста за нея като държава. Трябва да я извадим и да я вкараме в приложение. Тя ще ни реши част от тези въпроси”, каза Сандов.

Очаква се решението за зелен сертификат за служителите да се въведе във всички министерства, а не само в Министерски съвет. Това прогнозира вицепремиерът Борислав Сандов пред Нова тв.

Той самият също обмисля предприемане на тази стъпка в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.