Свързани новини

09.02.2020 17:01

България е на опашката в Европа по дигитални умения на хората

Видян 2315 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едва 40% от икономически активните (16-74 г.) жители на големите градове в България имат основни или малко над основните дигитални умения. Това поставя страната на предпоследно място в Европейския съюз, единствено преди Румъния, показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г., предаде Дневник.

Огромна е пропастта между българите от големите градове и от селата - 23 процентни пункта. Жителите на селата, които имат основни дигитални умения са под 20%, а тези от малките градове и предградията - малко над 20 на сто, като по тези два показателя страната е последна в ЕС.

На този фон средно за Европа 62% от живеещите в големите градове имат базови дигитални способности. Това се отнася и за 55% от хората от малките градове и за 48 на сто от тези от селата. Моделът "по-голямо населено място - по-високо ниво на умения" се запазва в почти всички страни в ЕС. Единствените изключения са Малта и Белгия, където повече жители на малките градове, а в Белгия - и на селата, покриват показателя.

Дигиталните умения се считат за съществени за глобалната конкурентоспособност, за увеличаването на работните места и икономическия растеж, а интернет може и да има жизненоважна роля за осигуряване на висококачествено образование и обучение, отбелязва Евростат. Индикаторът за дигитални умения отразява способностите за справяне в цифрова среда и е базиран на дейности, извършвани от хората между 16 и 74 г., в четири специфични области в интернет - информация, комуникация, решаване на проблеми и софтуер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак