Свързани новини

20.08.2019 15:40

Технологични гиганти: Франция да се откаже от дигиталния данък

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американските технологични компании гиганти настояват Франция да оттегли плановете си за т. нар. дигитален данък в размер на 3% от оборота им. Миналия месец френският Сенат одобри въвеждането на облагането, но американският президент Доналд Тръмп нареди разследване на действията на Париж, което доведе до опасения за налагане на ответни мита. По време на изслушване във Вашингтон представители на компании като Amazon, Google и Facebook, както и лобисти от Силициевата долина са заявили, че мярката ще навреди на бизнеса им и ще създаде опасен прецедент, пише Financial Times. В същото време групата е поискала администрацията на Тръмп да се въздържи от ответни мерки. Париж от години насам твърди, че съществуващото законодателство позволява на големите технологични компании да заобикалят правилата и да не плащат дължимите данъци. Според френското правителство дигиталните компании плащат по-малко данъци, частично защото е трудно да се определи къде се генерират постъпленията, особено ако печалбата може да се прехвърли към страни с по-ниски данъчни ставки. Страната се опита да намери международно решение - веднъж на европейско ниво, но опитите пропаднаха след като няколко страни - членки на Европейския съюз (ЕС), се обявиха против, и втори път заедно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), но преговорите там напредват бавно.


Това принуди правителството самостоятелно да потърси решение. Предложението на Париж е технологичните компании с приходи над 750 млн. евро в световен мащаб и 25 млн. евро във Франция да бъдат облагани с 3% данък върху оборота от дигитални услуги, направен в страната. Под френския данък попадат компании от Франция, Китай, Германия, Великобритания и Испания, но данъкът стана известен като GAFA – акроним за американските Google, Apple, Facebook and Amazon, но по силата на новия закон ще бъдат обложени общо 30 компании. В отговор на плановете на Франция Тръмп нареди разследване на данъка, което се води от американското търговско представителство. Разследването ще се извърши по силата на т.нар. параграф 301, тоест че несправедливо са засегнати американски компании. Институцията трябва да определи дали дигиталният данък представлява нечестна търговска практика, която застрашава САЩ. Ако представителството установи заплаха, правителството може да вземе ответни мерки. Тръмп вече заплаши да обложи допълнително вноса на френски стоки в САЩ, а представители на администрацията му обмислят други санкции като удвояване на данъците за френски граждани и бизнеси в страната, припомня FT. Според представители на компаниите и лобисти мярката е едностранна и дискриминационна. Друга причина за недоволството им е, че данъкът ще бъде върху приходите вместо върху печалбата, което може да доведе до двойно данъчно облагане.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей