Българо-турската граница | Николай Дойчинов/AFP via Getty Images

Свързани новини

08.07.2022 09:38

България алармира за мафиотската граница на ЕС: Политико

Видян 1791 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отиващото си правителство на България използва последния си дъх, за да алармира за начина, по който мафиоти са завзели контрола над ключов граничен пункт в ЕС, подкопавайки безопасността на храните и предполагаемите общи стандарти на вътрешния пазар на блока, пише Политико.

В продължение на много години граничният контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" на границата на България с Турция е известен като входна точка за наркотици в Европейския съюз и като място, където вносителите биват изнудвани. Сега борците срещу корупцията, които оглавяват краткотрайно реформаторско правителство, хвърлят светлина върху начина, по който една престъпна група - при предишни политически управления - е допускала огромни количества храни в ЕС без подходящи проверки.


Министър-председателят Кирил Петков, който встъпи в длъжност само преди седем месеца с антикорупционна платформа, подаде оставка миналата седмица, след като загуби вота на недоверие. Но неговите съюзници, които все още са на поста си до встъпването в длъжност на новото правителство, засилват публичната си кампания, насочена срещу организирана престъпна група на границата.


Репресиите срещу прословутата корупция по българските граници, свързана с мафията - причина, поради която България дълго време не можеше да се присъедини към Шенгенското пространство за свободно пътуване - идват в момент, когато партията на Петков се подготвя за евентуални парламентарни избори през есента. Като се противопоставя както на Кремъл - София изгони миналата седмица 70 руски дипломати и шпиони - така и на организираната престъпност, Петков се опитва да прокара ясна разделителна линия между себе си и предишните администрации, които бяха опетнени от връзките си с тях, отбелязва Политико.

Справянето с мощните интереси на мафията в България не е за хора със слаби сърца. Иван Христанов, заместник-министър на земеделието, който ръководи работата в Капитан Андреево, сега трябва да живее под охрана, защото е бил заплашван, както и други служители и техните роднини.

Когато през януари Христанов за пръв път поискал досие за граничния пункт, още на следващия ден получил предупреждение от мафията.


"Имаше послание от мафиотите", казва той в интервю за POLITICO. "Беше като въпрос: "Ще воюваме ли с вас? Или ще имаме мир?"


Разследването на българското правителство се фокусира върху организирана престъпна група, която е използвала позицията си на фактически монополист, контролиращ един от най-натоварените гранични пунктове в Европа, за да генерира незаконни приходи и да допуска в ЕС храни, които при нормални обстоятелства биха били отхвърлени или унищожени по регулаторни причини.
Асен Василев, министърът на финансите в оставка, публикува оценки, според които финансовите щети от корупцията на граничния контролно-пропускателен пункт възлизат на 2 500 евро на час - или близо 22 милиона евро годишно. Пред българската телевизия Василев заяви, че от десетилетие на Капитан Андреево на практика има "частна граница".
Според официални лица престъпната група е имала монопол върху граничния контролно-пропускателен пункт, като е вземала подкупи и е изнудвала фирми - без намеса от страна на властите.

"Съществуват доказателства", заяви заместник-министърът на земеделието Христанов, че "храни, които не са били подложени на подходящ контрол - и е много вероятно да са имали необичайни нива на пестициди - са влезли в Европейския съюз и са били поставени на европейската трапеза за консумация.

"Приемаме този конкретен въпрос изключително сериозно", добави Христанов. "Не само за европейските граждани, но и за нашите деца. "

Българското правителство вече е поставило граничния пункт под свой контрол и е поискало помощ от чуждестранни правителства и организации.
"През последните 10 години всичко в "Капитан Андреево" функционираше в явен конфликт на интереси, който не беше от полза за здравето на българските граждани и гражданите на ЕС", заяви Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Частна компания "е отговаряла за товаренето и разтоварването на товара и същевременно е отговаряла за фитосанитарния и ветеринарния контрол", пише Даскалов в бележка в отговор на въпросите на POLITICO.
 
"По този начин", казва той, "операторите са заинтересовани да имат по-малко проблеми с товарите, за които отговарят, и имат всички стимули да крият данни, тъй като те са единствените, които контролират собствената си работа. "

Ситуацията в Капитан Андреево е "публична тайна", казва Константин Бачийски, депутат от партията на Петков "Продължаваме промяната". "В миналото всички знаеха, но никой не искаше да разбере допреди седем месеца", каза той.

До този момент корупцията по границата е била "възможна", тъй като "политиката на високо равнище" е осигурявала "чадър", който е защитавал престъпната дейност, каза депутатът и добави, че "за първи път през последните 30 години" през последните месеци България има "правителство, което иска да се бори" с корупцията.
 
 Границата на България с Турция също предизвиква загриженост сред европейските служители.
През 2017 г. тогавашният член на Европейския парламент Кати Пири, политик от холандската Лейбъристка партия, се оплака във въпрос до Европейската комисия, че "хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства заради корупционни практики в България, като например хората са били принуждавани да плащат подкупи на границата"

Но в продължение на години всички тези опасения бяха до голяма степен пренебрегвани както в България, така и на ниво ЕС.
 
През пролетта правителството на Петков започва да контролира контролно-пропускателния пункт в опит да възстанови реда. Българските власти поканиха на посещение и чуждестранни митнически служители, а в сряда пристигна делегация от Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия.
Когато правителството пое проверките, подозренията му за липса на строг контрол се потвърдиха.

"Лабораторните ни данни показват, че през последния месец и половина процентът на пробите, в които са открити пестициди, е по-висок, отколкото през миналата година", казва Даскалов, началник на отдела за безопасност на храните.

И макар че правителството се сблъска с "огромен саботаж и съпротива" по време на прехода от контрола на частната компания, Даскалов заяви, че


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате