Остров Лорд Хау

Свързани новини

26.11.2023 08:00

Австралийският остров, който е като Хаваите, с "вълшебни" гледки и пенлива вода

Видян 11696 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Австралийските пътешественици са открили един "вълшебен" остров - неговите бели пясъчни плажове, внушителни гори и кристално чисти води, пълни с коралови рифове, са му спечелили етикета "Хавай под земята".

Остров Лорд Хау се намира на 600 км източно от крайбрежието на Нов Южен Уелс, на два часа полет от Сидни, и може да се похвали с разнообразна дива природа и уникални гледки.

Зашеметяващият вулканичен остров е дом на необикновена облачна гора, в която подобни на памук кичури се носят директно над планинските върхове.


Една от основните забележителности на острова - облачните шапки, които през летните месеци висят между 875-метровия връх Маунт Гауър и по-ниския Маунт Лидгърд.

Посетителите, които се надяват на това, обаче трябва да планират пътуването си предварително и да потвърдят настаняването си, тъй като островът допуска само 400 туристи за определено време поради политиката си за устойчив туризъм.


Лорд Хау е част от само един процент от световната горска територия, където растат облачни гори, заедно с региони в Централна Америка, южно Мексико, Южна Америка, Африка, Мадагаскар, Югоизточна Азия, Нова Гвинея и Карибския басейн.

Разположен между Австралия и Нова Зеландия в Тасманово море, островът е обявен за "девствен рай", изпълнен с диамантени плажове и лазурни води.

Посетителите са насърчавани да участват в екологични инициативи и проекти за почистване, а на живописния плаж Недс Бийч могат дори да хранят риба от ръка, за да се срещнат отблизо с местната дива природа.


Някога активен вулкан, островът се гордее с едни от най-добрите пешеходни и велосипедни маршрути в Австралия, както и с места за гмуркане и шнорхелинг от световна класа около близките Адмиралтейски острови.

Семействата могат да направят обиколка на лагуната с лодки със стъклено дъно, които предоставят ненадминати възможности за наблюдение на риби, костенурки и коралови рифове.

Двойките могат да изберат романтични обиколки по залез слънце или да си направят пикник по някоя от многобройните разходки по върховете на скалите - включително известната пътека "Седемте скали", която обикаля основните туристически атракции.

Лятото на Лоу Хоу е топло и идеално за плуване, гмуркане и водни спортове, а меката зима е подходяща за разходки из древните гори.


 Пътешественичката Аша Бесуик неотдавна посети Лорд Хау и описа пътуването си като "уникално" преживяване.

Младата жена е карала велосипед покрай брега, разходила се е с лодка по периметъра на острова, къпала се е в скални басейни и се е гмуркала с шнорхел с местните морски обитатели.

Въпреки че е дълъг само 11 км и широк 2 км, Лорд Хау е дом на над 500 вида риби, 90 вида корали и други местни животни.

Любителите на природата с удоволствие ще открият в пространството да се разхожда горски дърдавец - една от най-редките птици в света - и пръчица от остров Лорд Хау - голямо пръчковидно насекомо, което преди се смяташе за изчезнало.


Екологът Иън Хътън, който живее на острова, включен в списъка на световното културно наследство, през последните 40 години, го описва като "вълнуващ живот, заобиколен от девствени води и субтропични гори".

Пътешествениците ще имат уникалната възможност да станат свидетели на съвместното съществуване на десетки малки екосистеми - д-р Хътън описва мястото като "живот в документален филм на Дейвид Атънбъро" пред ABC.

Д-р Хътън казва, че влажността на облачните гори създава идеален климат за развитието на редки мъхове, папрати и цъфтящи растения, много от които не се срещат никъде другаде на земята.


 


Източник: DailyMail


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по