Спецов

Свързани новини

07.06.2023 16:37

Асен ме иска пак в НАП: Необяснилият как купи апартамент за 1,1 М лв. в Дубай Спецов

Видян 6559 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият шеф на НАП Румен Спецов е получил покана отново да оглави Приходната агенция. Това потвърди той, като уточни, че е готов да поеме поста, предава Нова. Спецов ръководеше данъчната администрация в правителствата с финансов министър Асен Василев.


Името му обаче нашумя във връзка с дружество с неплатени данъци за огромна сума, прехвърлено лично от него скоропостижно на социално слаб, както и с необяснимо математически спрямо държавните му доходи закупуване на апартамент в Дубай.


Сензационно математическо уравнение с много неизвестни се оказа декларацията на бившия от броени дни шеф на НАП Румен Спецов за 2021 г., която е подал през 2022 г. тази година. В нея той е записал придобиване на апартамент от 127 кв.м в Дубай, заедно със съпругата си Плама Спецова. като произход на средствата е записал "банкови кредити". В съответната графа за борчове обаче присъстват само 80 000 лв. от ДСК. Дори да прибавим описания му влог от 10 000 лв. и заплатата от 71 388 лв., общата сума от 161 388 лв. представлява под 15% от необходимите пари за покупката на жилището.


При това, ако той е фотосинтезирал през това време - не е отделял пари за наем в София, за хранене и всички останали насъщни нужди както лично на себе си, така и на своето семейство. Културист като Спецов има нужда и от специализирани препарати и храни, които са по-скъпи от обичайните в менюто и възстановяването на редовия гражданин.



Какъв би бил евентуален друг източник на средства за грандиозната милионерска покупка? Кредит от чужда банка, но не е вписал подобен заем в декларацията си, което е абсолютно задължително, както стойността и конкретната институция, която го е отписала. Другата възможност е неговата съпруга Плама. Според декларацията му обаче тя няма спестявания, кредити и доходи. Ако имаше, беше задължително да ги е вписал в документа за КПКОНПИ, защото прикриването води до член 313 от Наказателния кодекс.



От тази декларация става малко неудобно да си припомняме страховитото упорство, с което почти 2 месеца ПП, чийто съпредседател Асен Василев и назначи Спецов, желаеше да поеме управлението на антикорупционната комисия, която друг лидер на до неотдавна управляващата и върналата се на власт коалиция определи като "бухалка" заради нейните почти прокурорски правомощия.



19 минути е публикувал очевидно невъзможни математически покупки на собствености и на предишните шефове на НАП, което всеки сам може да види на сайта ни. Тази традиция, която явно се утвърждава през последните години обаче е доста неприятна за данъкоплатците, които често са неправомерно преследвани именно от тези хора и им се измислят всякакви форми на натиск и съчинения, за да им бъдат създавани зорлем проблеми от приходната агенция. Която също се използва като бухалка от властващите.



Всеки сам може да се убеди в истинността на фактите, които цитираме и да види декларацията на шефа на НАП до преди дни на сайта на КПКОНПИ: https://register.caciaf.bg/2022/0965DEF8-D93C-45E5-AB15-BA74BF29B89A135553.xml?fbclid=IwAR0NwZhQA25U3qztu08FU3fDjFsGsyLmT4kt1ef6GWSa7vaeSZvA6_iBDKI

Милиони за премии си раздадоха данъчните през кризисната 2022 г., сочи разкритие на гражданското сдружение БОЕЦ, което за поредна година осветява внушителното (ДМС) в НАП, пише Сега. Приходната агенция си писа бонуси за цели 35 млн. лева. Сумата е абсолютен рекорд и надминава допълнителното материално стимулиране от 2021 г. когато то беше общо 32 млн. лева.



„Бонусите в НАП, са почти два пъти повече от военната помощ, която България предоставя на Украйна по предложение на МО след решение на парламента“, коментират от БОЕЦ, като напомнят, че президентът през 2022 г. Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов обясняваха, че България е прекалено бедна, за да дарява някому нещо.
През миналата година НАП е поставила и друг рекорд, свързан с автопарка й. Колите на агенцията са се увеличили с 24 до 243, а пробегът им е отбелязал огромен скок – навъртели са 6 421 276 километра, което е 4 пъти повече в сравнение с 2021 г. Излиза, че всеки автомобил всеки ден е изминавал по над 100 км, пресмятат от БОЕЦ.


Активистите на сдружението са получили всички тези данни по официален път – след като са ги поискали от НАП по реда на Закона за достъп до обществена информация. На един от конкретните въпроси – какви бонуси са взели Румен Спецов и Борис Христов (двамата ръководители на данъчната агенция през 2022 г.), НАП не даде отговор.


„Михайлов отказва да ни предостави тази информация с аргумента, че тя представлява лични данни. Отбелязваме само, че гражданите му плащаме заплата, а за бонусите, които получава, не знаем кой и как ги определя, но те пак са от нашите пари“, коментира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.
Разбира се, ТОВА Е ЛЪЖА: заплатите и доходите на шефовете на НАП НИКОГА НЕ СА БИЛИ ТАЙНИ И ЛИЧНИ ДАННИ – ТЕ СА ОБЕКТ НА ПУБЛИЧНИ ДЕКЛАРАЦИИ ДО КПКОНПИ.


В сегашните бонуси за данъчните прави впечатление, че над половината от сумата от миналата година – 12,6 млн. лева, е отишла за централното управление на НАП, а в него работят само 1873 от всичките 7895 служители на приходното ведомство.


Радостина Тонева





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.06.2023 16:18

    Поканили лисицата да гледа кокошките!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв