Оперативни програми

Свързани новини

29.06.2023 16:00

Ас. Василев прибира 700М от еврофондове в бюджета, не е ясно доколко правомерно

Видян 1722 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължава фалшивото стъкмяване на бюджетен дефицит от 3%, когато по други критерии като инфлацията да сме в пъти над нормата за Еврозоната и като имаме предвид, че именно Асен Василев, който го прави сега, като служебен финансов министър през 2021 г. отложи договореното влизане на България в единната европейска валута на 1 януари 2023 г.


Министерският съвет обяви, че е взел решение 350 млн. евро от различни оперативни програми от миналия бюджетен период, изтекъл 2020 г. и със срок на използване края на 2023 г., които ще останат неизразходени, да се насочат за "покриване на енергийните нужди на бизнеса и крайните потребители", предаде Медиапул.


От съобщението не става ясно кога и как е взето решението, нито чие предложение е – на министерството на финансите или на енергетиката. Не се се посочва и какви точно са енергийните нужди на бизнеса и крайните потребители".


До края на март действаше постановление на предишния Министерски съвет за компенсиране разходите за ток на небитовите потребители с разликата в цената на електроенергията на борсата, ако тя надвишава 200 лв./МВтч до тази, на която предприятия, здравни и учебни заведения са купували от свободния пазар. Тарифите обаче от март насам са под нивата на тавана за предоставяне на помощта и механизмът не бе подновен, въпреки настояванията на бизнеса.


Сегашното решение на кабинета обаче не е посочено да е за компенсиране на небитовите потребители, каквато необходимост всъщност липсва заради успокоените цени на тока на борсата.


В проектобюджета на Министерството на финансите за 2023 г. обаче е посочено, че Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) ще получи средства от оперативните програми за програмния период 2014-2020 г. като компенсация за направените от фонда разходи по национални програми в подкрепа на небитовите потребители на ток. След това обаче ФСЕС ще преведе тези пари в Министерството на енергетиката, което му бе предоставило средствата за помощите за сметките на ток.


През 2022 г. ФСЕС изплати близо 6 млрд. лв. на фирми, общински предприятия, училища, болници, храмове и пр., срещу едва 179 млн. лв. за битовите потребители на природен газ и топлофикациите, които да ги компенсират за екстремните цени на енергоносителите през миналата година. Основната част от тези средства дойдоха от свръхпечалбите на енергийните дружества, иззети от енергийното ведомство. Въпреки обявената цел на компенсациите – да задържат цените на стоките и услугите като покриват повишените разходи за енергия, това не се случи и инфлацията за миналата година бе 16 процента


Със сега обявеното решение реално близо 700 млн. лв., неизползвани от оперативните програми по предназначение, ще влязат в бюджета и ще бъдат използвани от ведомството на Асен Василев.


В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че въпросните 350 млн. евро са от оперативните програми "Иновации", "Транспорт", "Околна среда", "Региони в растеж", "Образование" и "Добро управление" и ще бъдат използвани по силата на европейския инструмент SAFE, който е в подкрепа на малките и средни предприятия и уязвимите домакинства, засегнати от увеличените цени на енергията в контекста на войната в Украйна.


Инструментът SAFE позволява точно такова прехвърляне на евросредства и бюджетът ще се възползва от възможността за сериозното попълнение. Не е ясно обаче доколко това ще бъде признато като редовно харчене на целево отпуснатите за друго средства, без да има екстремна обстановка (както миналата година с рязкото скачане на цените на енергоносителите, или както беше при К19), за да бъдат употребени не по предназначение. Ако не бъдат признати, това ще стане повод за т.нар. корекции. Тоест, вместо ЕС ще ги покрие .... бюджетът на България. Но идната година.


Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв