Жалба на Д. Добрев до прокуратурата

Свързани новини

28.06.2023 15:56

С незаконно решение събират въображаем дивидент от държавните дружества и ще разорят цялата икономика: Депутат до ВАПрокуратура

Видян 1894 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Случаят, при който Българският енергиен холдинг, чиято реална печалба е 674 057 114, 99 лв., а финансовият министър Асен Василев му иска дивидент с 914 317 885.01 лв. по-голям, което ще разори държавното дружество, държащо АЕЦ, Булгаргаз, НЕК и другите енергийни гиганти, някои от които му дължат милиарди лева, защото са финансирали с милиарди например Топлофикация – София, а това значи верижни фалити и енергийна плюс финансова национална катастрофа, не е единичен.


В понеделник беше прието ново разпореждане за изплащане на дивидент и от останалите държавни дружества със  срок на изпълнение до петък 30 юни. Чудесно, но до сряда то не беше изпратено по министерствата, които са им принципали. А от тях, след разглеждане на всеки случай, министрите имат задачата да го пренасочат към съответните фирми. Което, заедно с плащането, просто дори технически е невъзможно да стане до петък.


Само напомняме, че такива дружества са например ВМЗ – Сопот и другите оръжейни заводи. Каква въображаема печалба им търси Асен Василев остава неясно, както всяка негова стъпка.
Освен всичко, при цялата юридическа експертност на ППДБ, самият документ се оказва незаконен. И при това вече е атакуван пред Върховната административна прокуратура заради ярките и изрични нарушения на законите в Република България.


„Разпореждане № 4 от 2023 г. е издадено в нарушение на чл. 247а, ал. 1 и ал. 3 от Търговския закон.


Съгласно чл. 247, ал. 1 от Тъговския Закон дивиденти се изплащат само ако според проверения и приет съгласно раздел ХI финансов отчет за съответната година чистата стойност на имуществото, намалена с дивидентите и лихвите, подлежащи на изплащане, е не по-малка от сумата на капитала на дружеството, фонд Резервен и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав. За да бъде законосъобразно решението за разпределение на дивидент и за да се превърне абстрактното право за получаването му в ликвидно и изискуемо право на вземане в полза на държавата, решението трябва да е взето на база финансовите резултати от заверения от избрания одитор и приет Годишен финансов отчет за 2022 г.


Само приетият съгласно раздел ХI от Търговския закон годишен финансов отчет би могъл да се ползва за разпределение на дивидент, тъй като този отчет представя вярно и честно имущественото и финансово състояние и финансовите резултати от дейността на предприятието, паричните потоци и собствения капитал, включитено и всички обезценки до края на финансовата година (чл. 24 от Закона за счетоводството). Съгласно чл. 25 от Закона за публичните предприятия: „Счетоводството на публичните предприятия се извършва в съответствие със Закона за счетоводството. Публичните предприятия съставят финансовите си отчети на базата на Националните счетоводни стандарти или на Международните счетоводни стандарти в съответствие с изискванията на Закона за счетоводството”.


Индивидуалният и консолидираният финансов отчет на “Български енергиен холдинг” ЕАД задължително се изготвят при спазване на международните счетоводни стандарти. Съгласно тези стандарти е налице задължение за обезценки на активи и вземания при определени изисквания и по определена методология. Моделът за обезценки, разработен от международен екип от специалисти се прилага от началото на 2018 г., без изключение. През 2022 г. няма правени извънредни или специфични обезценки, които да не се дължат на този модел.


Съгласно чл. 26 от Закона за публичните предприятия само годишните и консолидираните отчети на публичните предприятия подлежат на задължителен независим финансов одит от регистрирани одитори в съответствие със Закона за счетоводството и Закона за



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей