Международните резерви на южноамериканската страна спаднаха тази седмица до рекордно ниско ниво за годината.

Свързани новини

21.04.2023 17:35

Аржентина повиши лихвения процент до 81% - един от най-високите в света

Видян 1076 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като в четвъртък централната банка на страната повиши основния си лихвен процент с 300 базисни пункта до 81%, Аржентина вече има един от най-високите лихвени проценти в света, според данните на уебсайта на регулатора.

Паричният орган на страната предприе тази смела стъпка, след като през март инфлацията надхвърли очакванията, надхвърляйки 104% на годишна база. Скокът означава, че цените на много потребителски стоки са се увеличили повече от два пъти спрямо същия период преди година.

През миналия месец Буенос Айрес отбеляза и търговски дефицит от 1,1 млрд. долара, който е най-големият от близо пет години насам. Селскостопанските стоки, които съставляват по-голямата част от експортната кошница на страната, спаднаха с 34% спрямо предходната година, тъй като селскостопанският отрасъл беше засегнат от безпрецедентна суша. Някои аржентински икономисти прогнозират 4% рецесия в страната.

Националната валута на Аржентина, песото, достигна рекордно ниски стойности спрямо щатския долар на популярните паралелни пазари, където струва приблизително половината от официалния обменен курс, според Ройтерс.

Международните резерви на южноамериканската страна спаднаха тази седмица до рекордно ниско ниво за годината.


 В световен мащаб Аржентина е сред страните с най-високи темпове на инфлация в продължение на няколко поредни години. Буенос Айрес отдавна се опитва да овладее инфлацията, но в икономическата политика на страната има разногласия. Миналото лято трима министри на икономиката се смениха в рамките на само четири седмици, докато икономическата криза се задълбочаваше.

През декември Международният валутен фонд (МВФ) одобри отпускането на още 6 млрд. долара за спасяване на страната. Това беше последното плащане за Аржентина в рамките на 30-месечна програма, която се очаква да достигне общо 44 млрд. долара.

Най-високият референтен лихвен процент в света - 150%, е в Зимбабве.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец