Цените на хранителните продукти се покачиха с 20,2% през януари спрямо предходната година. "По този начин темпът на нарастване на цените на храните отново е над два пъти по-висок от общия темп на инфлация", се посочва в доклада.

Свързани новини

25.02.2023 07:03

Инфлацията в Германия се е повишила с 8,7% на годишна база

Видян 2884 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инфлацията в Германия се е повишила с 8,7% на годишна база през януари и с 1% на месечна база, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis).

Според данните, които потвърждават предварителните резултати, потребителските цени, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз, са скочили с 9,2% на годишна база. В сравнение с декември цените са се увеличили с 0,5%.


"След забавянето в края на миналата година темпът на инфлация остава висок", заяви президентът на Destatis Рут Бранд. "Наблюдаваме покачване на цените на много стоки, а във все по-голяма степен и на услугите. През януари домакинствата са плащали по-високи цени, по-специално за енергията и храните", добави тя.

В доклада се посочва, че цените на енергийните продукти през януари са били с 23,1 % по-високи на годишна база въпреки мерките за облекчаване. Особено голямо увеличение отново е регистрирано при цените на енергията за домакинствата, които са се увеличили с 36,5% на годишна база, съобщи Destatis.


Цените на хранителните продукти се покачиха с 20,2% през януари спрямо предходната година. "По този начин темпът на нарастване на цените на храните отново е над два пъти по-висок от общия темп на инфлация", се посочва в доклада.

През януари 2023 г. цените на услугите са се повишили с 4,5% спрямо същия месец на предходната година. Над средното увеличение на цените е регистрирано при поддръжката и ремонта на жилища (+16,9%) и при услугите по хранене в ресторанти, кафенета и други подобни (+10,9%).
 


Най-голямата икономика в ЕС претърпя рекордна инфлация през миналата година поради рязкото повишаване на цените на енергията, предизвикано от намаляването на доставките на природен газ от Русия заради санкциите срещу Украйна. Проблемите с поддръжката на тръбопроводите и саботажът на газопровода "Северен поток" допълнително влошиха ограничените доставки. Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че Германия ще избегне рязък икономически спад, но е на път да навлезе в техническа рецесия.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни