Свързани новини

26.05.2011 16:54

Археологията спечели мача с метрото

Видян 1757 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„На територията на София се извършват едни от най-мащабните археологически проучвания, които се осъществяват съвместно с археолози от Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриването на 50-ата национална археологическа конференция, която беше проведена в Аулата на Софийския университет Св. Климент Охридски. „Това е показателно за отношението на Столичната община към архитектурата и богатствата на града“, допълни Фандъкова. 

Навсякъде по света, когато се изгражда метро, има противоречия с това, което се открива като подземни богатства. В София всичко се разреши в полза на два археологически обекта, отбеляза кметът. Четири пъти се промени проектът на метрото само на Ларгото, за да може да не се преместват археологическите находки, уточни Фандъкова. По думите й това е резултат на съвместната работа на Националния археологически институт с музей на БАН и ръководството на Метрополитен, който финансира проучванията. Според Фандъкова финансирането на археологическите проучвания и изграждането на конструкцията досега са на стойност 5,5 млн. лв. 

Има изготвен проект на стойност 16 млн. лв. по Оперативната програма Регионално развитие. Това е начин да се финансира работата, каза тя. По думите й този комплекс е на територия от 13 000 кв. м. 

Друг важен проект е подземният музей в базиликата Св. София с разкрити над 40 гробници до момента. 1,5 млн. лв. са отпуснати от държавата и общината за довършването му, посочи Фандъкова. Тя каза, че за първи път тази година Столичната община е отделила 1 млн. лв. за финансиране на проекти за културно-историческо наследство. Ще бъдат разгледани около 100 проекта в различни области, които ще получат финансиране. Сред тях са – развитие на комплекса Софийска Мала Света гора и проекта за крепостта Урвич. 

На откриването на конференцията в Софийския университет присъстваха зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев и др. 




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни