Идеята е двете да бъдат резервни едно на друго и при инцидент ще има възможност за прехвърляне на движението от единия към другия път.

Свързани новини

14.03.2023 18:00

АПИ ще строи в Кресненското дефиле без екооценка

Видян 4453 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Мащабни строителни дейности без действаща Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) подготвя Агенция Пътна инфраструктура (АПИ), твърдят природозащитници в съобщение до медиите, пише Дневник. Става въпрос за на лот 3.2 от АМ Струма в района на Кресненското дефиле, което е незаконно без необходимата екооценка. Ако обаче до 2 г. не завършим АМ Струма, ще връщаме стотици милиони финансиране на ЕС.


Съобщението е подписано от еколозите Андрей Ковачев, Петко Ковачев, Димитър Василев и Петко Цветков, които уточняват, че са научили информацията от източник, който е пожелал да остане анонимен.


Според природозащитниците от октомври 2022 г. извършването на каквито и да било дейности, свързани с изграждането на лот 3.2., е незаконно, защото тогава изтече 5-годишният период на действие на решението за ОВОС, издадено през 2017 г. от тогавашния екоминистър Нено Димов.


Допълва се, че природозащитни организации, включително работещи за опазването на уникалната природа в Кресненското дефиле, подготвят жалба до Европейската комисия, с която да поискат спиране на цялата оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Жалбата ще бъде пусната в момента, в който бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на дефилето.


На 27 юли 2022 г. ЕК изпрати писмо до тогавашното правителство с премиер Кирил Петков, с което поиска нова оценка по ОВОС и оценка за съвместимост с Натура 2000 за лот 3.2 на АМ Струма през Кресненското дефиле, като в нея пълно и равностойно се оценяват отново всички смислени алтернативи извън дефилето, включително тунел под Кресненския пролом.


През ноември 2022 г. ВКС отмени 2 решения на бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов от кабинета Петков- Нинова, с които бяха спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост във връзка със строежа на Струма. Ha 1 aвгycт 2022 г. Caндoв oтмeни вcичĸи пpeдишни пpoцeдypи пo ОВОС и на практика спря строежа на АМ Cтpyмa пpeз Кресненското дeфилe.


Природозащитниците, изпратили съобщението, призовават гражданите да ги сигнализират, ако установят каквито и да е дейности по проекта.
От друга страна поддръжните на изграждането на АМ Струма в Кресненското дефиле също имат своите


аргументи. Кресненското дефиле е сред най-натоварените пътни участъци в страната, където стават и най-много инциденти. През годините, обаче, построяването на магистрала през него бе многократно спирано чрез непрекъснато добавяне на нови и нови изисквания от зелените, които саботираха проекта.


По-рано националният съвет по биологично разнообразие прие варианта на маршрута, който беше готов още в края на 2019 г. Последният проект за изграждането на АМ Струма предвижда през Кресненското дефиле да има физическо разделяне на двете платна на трасето.


Едната посока на движение ще минава по сегашното трасе, което ще бъде ремонтирано, а другото платно ще бъде изнесено в източна посока по изцяло нов път през дефилето. Той ще е двулентов, като при изкачванията ще има три ленти. Идеята е двете да бъдат резервни едно на друго и при инцидент ще има възможност за прехвърляне на движението от единия към другия път.



 Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 потенциални затворници 15.03.2023 23:33

    Какво строителство, нали смешната министърка на МФ обяви, че държавата е пред фалит, или за последно да разделят някой и друг милиард по пътя на копринката.....потенциални затворници

  • 004 Тодор 15.03.2023 14:47

    Точно изготвянето на екооценката е в дъното на тази драма за строеж в Кресненското дефиле! В България подобни екооценки се правят от компрометирани псевдоексперти като Тома Белев например, които взимат такива милиони за подобни екооценки, че този бизнес стана много атрактивен!

  • 003 Коtaraka 15.03.2023 14:35

    Отсечката на смъртта е това. Сандов отново се оплете в лъжи. Изнудвач

  • 002 Ива 15.03.2023 14:18

    Нашите природозащитници пак мрънкат, нищо ново под слънцето. И жалба подготвяли...

  • 001 Anonimen 15.03.2023 11:21

    Нашите еколози са чиста проба саботьори!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни