Стефани Таненбаум е съосновател на бутиковия хотел Sendero в Носара, Коста Рика, след като попада там по време на пандемията.

Свързани новини

20.08.2023 14:45

Американка блокирана в Коста Рика отваря луксозен хотел

Видян 18411 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През февруари 2020 г. тя заминава за Коста Рика с партньора си и бебето си за продължителна почивка.

Но след като попада в крайбрежния град Носара по време на пандемията от К19, Стефани Таненбаум от САЩ се чувства като у дома, че решава да остане за постоянно.

Сега, близо четири години по-късно, Таненбаум е горд съосновател на устойчивия бутиков хотел Sendero, който тя описва като "квартален хотел", целящ да осигури на гостите си "чувство за принадлежност"

"Носара е наистина вълшебно място и ние искахме да споделим това", казва тя пред CNN Travel, преди да обясни, че училището за сърф, йога студиото и художествената галерия в хотела се управляват от местни жители.

"Хората често казват, че още щом са в хотела, се чувстват част от Носара.


Таненбаум е посещавала града няколко пъти, преди да избере да пътува там за един месец с партньора си и сина им Ривър, който по това време е на около осем месеца, и е поразена от чувството за общност, както и от "феноменалния" сърф и природата.

Коста Рика е известна с прекрасната си природа, а Носара не прави изключение с 90-акровия биологичен резерват, в който се срещат маймуни гаулайтери и костенурки, както и 270 вида птици, включително чапли и тукани.


Когато става ясно, че тя и семейството ѝ няма да могат да напуснат централноамериканската страна за известно време поради ограниченията за пътуване, въведени в резултат на пандемията, Таненбаум започва да проучва възможността да започне бизнес в Носара.



Sendero е описан като "квартален хотел", който има за цел да позволи на гостите да се почувстват част от общността на Носара.

"Всичко беше много напрегнато, но в Носара намирах спокойствие", казва тя.

Докато си сътрудничи с екип от местни жители, за да създаде пространство за дистанционна работа, наречено Outpost, тя вижда възможност да създаде хотел в близък имот и "решава да направи този скок"

"В САЩ се чувствах самотна и изолирана", обяснява Таненбаум, който преди това е работил в Масачузетс. "И изведнъж станах част от една общност, а хората, с които изграждах тези проекти, станаха най-добрите ми приятели.


"Чувствах се така, сякаш всички преследваме мечтите си заедно. Обичаме да казваме, че сме хотел, собственост на приятели. "


Таненбаум, която преди това е работила в компания за управление и развитие на хотели и често е мечтала да притежава собствен хотел, се запознава с бизнес партньора си Сара Костерлиц, докато е в Коста Рика. Развълнуваната двойка използва спестяванията си, за да стартира проектите.

"Беше страшно решение", признава тя.


Според Таненбаум създаването на Sendero, който официално отвори врати през февруари, е отнело около 14 месеца.


Една от основните цели е била да се гарантира, че проектът е възможно най-устойчив, което е довело до някои интересни дизайнерски решения.


Например, за да избегнат изсичането на дървета по време на строителния процес, те са избрали да "строят около" огромно дърво, което сега се намира в средата на ресторанта на хотела.


Първоначално си помислих, че можем да сложим още една маса. Трябва да максимизираме печалбата на ресторанта", казва тя.



За да избегне изсичането на дървета, екипът решава да построи "около" дърво, което сега стои в средата на ресторанта на хотела.


"Но това дърво е било тук много преди нас и ще бъде тук много след нас. А после просто погледнах красотата му. То е красива атракция за пространството."


Освен това всички материали, използвани за построяването на хотела, идват от Коста Рика, включително възстановени тухли и керемиди от "стари къщи в Сан Хосе", докато хотелът използва слънчеви панели, а водата му се рециклира четири пъти.


"Устойчивостта не подлежи на обсъждане във всички наши проекти", добавя Таненбаум.


В ресторанта, описван като "центъра на хотела", се сервира смесица от "местна и проста" кухня, като например севиче, приготвено от пресни съставки.


"Имаме много риба тон в менюто, защото тя се лови на място, на по-малко от километър от хотела", казва Таненбаум.


Училището за сърф, което вече е било част от предишния имот, е собственост на местен жител, а художествената галерия на място представя костарикански художници.


"Не искахме да вземем САЩ и да заменим това, което се случва там", добавя тя. "Просто искахме да се издигнем и да помогнем на останалата част от общността наистина да се изяви в нашия хотел. "


Таненбаум обяснява, че трите различни вида настаняване в хотела са насочени към привличане на "различни демографски групи гости"


Неговите 25 стаи се състоят от апартаменти, самостоятелни спални с поръчково легло и отделен дневен тракт, стаи в джунглата, които включват външни душове с изглед към съседния природен резерват, и кралска стая със собствен балкон. Цените варират от 200 до 700 долара.



Характерните стаи в джунглата, за които Таненбаум отбелязва, че са били "рискован" избор заради душовете на открито, са се оказали огромен хит за гостите.


"Имам чувството, че всички големи рискове, които поехме, се оказаха с най-висока възвръщаемост", казва тя.


Хотелът се намира на около два часа и половина път с кола от летище Либерия и на пет часа път с кола от летище Сан Хосе.


Името Sendero идва от испанската дума за "пътека" и Таненбаум обяснява, че хотелът разполага с пътека, която се простира на 200 метра от защитената земя на крайбрежието на Носара.


"Също така метафорично Sendero може да играе роля и в пътя или пътешествието в живота на човека", добавя тя.


Когато ограниченията за пътуване са облекчени в края на 2020 г., Таненбаум се връща за кратко в дома си в САЩ с партньора и сина си, за да се свърже със семейството си и да прибере кучето си, което са оставили преди много месеци.


"Той не беше много доволен от нас", казва тя. "Но сега е щастлив в Коста Рика".


През годините Таненбаум е успяла да изгради напълно нов живот за себе си и семейството си в Носара и в момента преминава през процеса на официално получаване на статут на жител на Коста Рика.


"Беше бързо, но просто чувствах, че постъпвам правилно", казва тя. "Коста Рика е много отворена страна, те много държат на общността и на това да се подкрепят взаимно. Те винаги поставят общността на първо място."


Тя е развълнувана, че е успяла да се отдаде на общността, която е приела нея и семейството ѝ толкова пълноценно, и очаква с нетърпение какво ще ѝ донесе бъдещето.


"Много съм благодарна, че партньорът ми беше готов да направи този скок с мен", признава тя. "Защото аз се опитвах да намеря нещо. Опитвах се да открия коя съм като майка и семейство. И го намерих там [в Носара].


Източник: CNN










 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 20.08.2023 23:44

    а пък горкия Славчо Пеев, ваксиниран с биологичното оръжие, сега е инвалид, но идиотите продължават да хвалят отровите и да дават пари - 180 милиона за нови адаптирани ваксини до пълно унищожение на наивното население

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.