Свързани новини

17.09.2021 13:14

Алфа рисърч: Петков и Василев вземат 8-9%. ГЕРБ води пред ИТН с 4%

Видян 4460 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преминаването на новия политически проект на двамата служебни министри Асен Василев и Кирил Петков от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания. Първото тестване на този проект в проучването на Алфа Рисърч, показва потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват. На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор.

Безпрецедентни втори извънредни и трети парламентарни избори за една година, предстоящ вот две в едно за Народно събрание и Президент, второ поред служебно правителство, от което отпадат най-рейтинговите играчи, за да се заемат със свой политически проект – това са основните щрихи от политическата ситуация, които оформят обществените нагласи в периода 8-15 септември, когато Алфа Рисърч провежда регулярното си национално проучване на обществено-политическите нагласи. То показва, че септемврийските политически настроения не по-малко безпрецедентно са заредени с повече динамика и неизвестни, отколкото в който и да било момент от последните десет години.

Регистрираните електорални нагласи към началото на септември могат да бъдат разглеждани като пряка санкция на избирателите към цялостното поведение на партиите в 46ти Парламент и специално, към проявената отговорност и компетентност в опитите за съставяне на правителство.

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани очаквания. С 16.9% от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори и логично губи първото място. То вече се заема от ГЕРБ, който не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици (21.1%). Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, вкл. поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу. В тази ситуация БСП, които направиха доста опити за компромиси, повишават резултата си до 16.5%, почти застигайки ИТН. На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от месец юли, е Демократична България с 13.2%. ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6%. Поради възвръщането на позициите на БСП, а и поради скандалите, в които се въвлече „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, платформата е на ръба за влизане в парламента (4.1%). От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под 4%ия праг, е Възраждане (3.5%).

 
Три електорални тенденции могат да бъдат прочетени в тези нагласи – отлив на избиратели, прегрупиране, засилване на конформизма, като реакция срещу радикализацията на политическите партии. Показателен е фактът, че въпреки надделяващият все още оптимизъм за сформиране на правителство от третия опит (38% смятат, че следващият парламент ще излъчи правителство, а 28% са на обратното мнение), той е с близо 20 на сто по-нисък, отколкото през юли, когато близо 60% очакваха сформирането на правителство. Тази заредена с кризи и неизвестности ситуация отваря нишата за още по-нови нови проекти.Политическият проект на К.Петков и А.Василев - прицел „в десятката“

Преминаването на новия политически проект на двамата служебни министри от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания.

Първото тестване на този проект в проучването на Алфа Рисърч, показва потенциал от 8-9% от твърдо решилите да гласуват. На тази база може да се смята, че този проект категорично се цели в резултат не по-малък от „десятка“, но дали ще запази това ниво, или ще бележи по-големи флуктуации надолу или нагоре, ще зависи от поне няколко ключови фактора – политическата плътност и интегритет на конкурентните политически сили, усещането за автентичност на новата партия и от това как този нов звезден отбор ще си партнира и подава топката с президентския отбор.

За момента, при цялата неизвестност относно реалната политическа физиономия на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 20.09.2021 09:31

    интересно кой ще гласува за ялови политици, които са измислени в чуждо посолство?

  • 001 Anonimen 17.09.2021 15:23

    Безпрецедентен случай в световната изборна практика "БЪЛГАРИНЪТ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА СВОИТЕ ОБИРДЖИИ И ГРАБИТЕЛИ ОТ ГЕРБ", такава простотия не са сътворявали и в африканска държава ! 12 години герберизъм и първи по бедност и мизерия, първи по корупция, първи по смъртност, последни по стандарт на живот, последни по размер на средна работна заплата, последни по размер на средна пенсия, последни по инвестиции в държавата, последни по здравеопазване, последни по продължителност на живот, единствени в ЕС с платено здравеопазване в държавни болници, най-висока цена на ел.енергия за домакински цели, европейски цени на хранителни продукти при най-ниски запалти, единствени с Премиер с шкафче пълно с пачки от по 500 €, кюлчета злато и пищов до главата като нарко-барон, единствени в ЕС като държава с изразително бързо намаляващо население което ще изчезне след 50-100 години и това е само за 12 г. управление на ГЕРБ и тъпата Тиква...сега вече не е чудно защо 500 г. турците са ни владели, ами защото сме свикнали да ни клецат кой когато ни хване и не е чудно защо за тях сме РАЯ / рая̀ е социална група в Османската империя, обхващаща хората с нисък социален и умствен статус / която вече се е превърнала в ОВЦА още по-лошо ! При такова "всенародно" изпростяване скоро ще забранят на българи да имигрират в развити европейски държави, за да не се разпространява генът на простотията ! Като, че ли това стадо овце български тъпоглави не е чуло и прочело за американската комисия "Магнитски" която съвсем категорично ни предупреди, че имаме корумпирана партия с корумпиран Министър-председател която ни клеца вече 12 години, май не сме и овце, а ХОМОХАБИЛИС ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.