Бащата на загиналата Вили - Петър Чернаев, посочи, че заключението е, че повече нищо не може да се направи - от трупа не може да се вадят никакви данни повече. Той е подписал декларация, че до месец ще вземе тялото за погребение.

Свързани новини

03.10.2023 09:30

Александровската болница поискала 27 хил. лв. от семейство, за да получи тялото на покойната си дъщеря

Видян 1894 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Семейство от Русе е принудено да плати на Александровската болница близо 27 000 лева, за да получи тялото на покойната си дъщеря.


На 27 януари 2020 г. 29-годишната дизайнерка Виолета Чернаева е намерена мъртва в апартамента си. Като първа причина за смъртта е посочено обесване. Дали това се е случило наистина и какъв би могъл да бъде мотивът на едно жизнерадостно и успешно момиче да сложи край на живота си в момент, когато дори подготвя ново портфолио за смяна на местоработата си, е въпрос за решаване от разследващите. Нещо повече - предишната вечер Вили и майка й говорят по телефона и обсъждат чисто битови въпроси като между майка и дъщеря. Няма депресия, няма тежки проблеми, няма разочарования и драми. Има обаче труп и разследване как се е стигнало до него.


През тези три години и половина от тогава се случва пандемията, смяна на главни прокурори, връщане и почване отначало на разследването, за да се стигне до 17 август тази година, когато е направена последната съдебно-медицинска експертиза от тялото на младата жена, което през цялото време е в Александровската болница в София.

Бащата на загиналата Вили - Петър Чернаев, посочи, че заключението е, че повече нищо не може да се направи - от трупа не може да се вадят никакви данни повече. Той е подписал декларация, че до месец ще вземе тялото за погребение.

"В един момент се оказва, че ни издават акт за смърт с дата, сега в петък. Дават на жена ми много интересен документ, че дължи от датата за акта за смърт до погребението по 15 лв. на денонощие за камера. Тя го подписва. Дават на жена ми празен талон за кремация - талон без дата. На въпроса защо - отговорът е "Защото имате задължения към болницата". Версиите са различни, като се започне от 26 хил. до 28 хил. за това, че досега е била в камерата. Талонът за кремация е с празна дата, защото не се знае кога ще я вземем. Няма да я вземем, без да си платим".  

След това семейството са поискали фактура или друг документ, на който пише дължимата сума. Служителка от болницата им отговорила да напишат молба до директа, за да се "разберат някак си". Типичната схема за изнудване, смята бащата.  

По пътя на логиката бащата, който е компютърен специалист, се опитва да открие някакъв алгоритъм, по който от Александровска болница са стигнали до тази сума и каква е причината да карат семейството да плаща за престоя на тялото в камерата на Клиниката по съдебна медицина. След като са назначени от прокуратурата четири медицински експертизи, как е трябвало да бъдат направени, ако семейството беше взело и кремирало тялото на дъщеря си?

"Хем съм пострадал, хем в един момент някой ме осъжда да платя 28 хил. лв.", споделя Чернаев. Той е опитал да се срещне с директора на болницата, но такава не се е състояла.  

"Не може да бъда изнудван - няма да ти дам тялото, докато не платиш. Това е неморално, жестоко и незаконно".

А ето какво гласят институционалните отговори от София.

БНР се обърна към Александровска болница, откъдето писмено казват:

При извършената проверка на обстоятелствата по случая бе установено, че действително тялото на дъщерята на жалбоподателя Петър Чернаев не е предадено на 30 септември (събота) на представители на траурната агенция, като причините са следните:

Близките са получили съобщението за смъртта предходния ден – петък, като същите са информирани, че в първия работен ден (понеделник, втори октомври) ще бъде уговорено кога ще бъде взето тялото, след което ще бъде уточнена дължимата сума за съхранението му, съгласно утвърдения ценоразпис на лечебното заведение и за чия сметка следва да бъде тя.

Предвид така направената уговорка, дежурният в събота служител в Клиниката по съдебна медицина и деонтология не е имал разпореждане за предаване на тялото и не е разполагал с документи в тази връзка.

Тялото на починалата може да бъде предадено на близките или на упълномощени от тях представители всеки един работен ден. Дължимата сума за съхранение на тялото в продължение на три години лечебното заведение ще претендира по законоустановения ред, гласи писменият отговор на “Александровска болница” до “Хоризонт”.

Ето какво казаха по случая от прокуратурата:

Смъртта на 29-годишната Виолета Чернаева се разследва от Софийската районна прокуратура по текст от Наказателния кодекс за склоняване към самоубийство.

При разпит като свидетел на 4 февруари 2020-а майката на младата жена – Пенка Чернаева, отправя устна молба тялото ѝ да бъде освободено от “Съдебна медицина”, за да организира погребението на дъщеря си. На 25 февруари разследващият полицай докладва делото на наблюдаващия прокурор с искане за преценка – може ли тялото да бъде върнато на близките.

Наблюдаващият прокурор отговоря положително на устното искане на Пенка Чернаева и разпорежда тялото да бъде освободено за погребение или кремация. Прокурорът е съобразил решението със справка за извършена съдебномедицинска аутопсия на труп, по време на която са иззети всички необходими материали за допълнителни изследвания.

Прокурорското постановление, в което изрично е отбелязано, че тялото на Виолета Чернаева не е нужно повече за целите на разследването и затова може да бъде върнато на родителите, каквато е била устната молба на майката, е връчено на 27 февруари 2020-а на бащата Петър Чернаев. При получаването той е написал забележка, че не е отправял искане за освобождаване на тялото на дъщеря си преди да бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза.

Каквато е практиката в такива случаи, постановлението от 27 февруари, че тялото на Виолета Чернаева не е нужно повече за нуждите на разследването, е изпратено и до Александровска болница.   

От прокуратурата обясниха, че разследването не е приключило, тъй като се чакат резултатите от още експертизи, като някои от процесуално-следствените действия са били по искане на близките на младата жена.


Източник: БНР


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да