Според топ шпионина на Обединеното кралство Ричард Мур в ерата на изкуствения интелект хората ще продължат да играят жизненоважна роля в защитата срещу враждебни чужди държави и терористични групи.

Свързани новини

20.07.2023 17:17

AI не може да замени напълно човешките шпиони: Шефът на MI6

Видян 590 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според топ шпионина на Обединеното кралство Ричард Мур в ерата на изкуствения интелект хората ще продължат да играят жизненоважна роля в защитата срещу враждебни чужди държави и терористични групи.

В речта си в британското посолство в Прага в сряда ръководителят на MI6 заяви, че макар изкуственият интелект да е направил информацията "безкрайно по-достъпна", тази технология никога няма да извади от употреба човешките шпиони.


"Всъщност е вероятно да е точно обратното", казва Мур. "Тъй като ИИ тралира в океана на отворения код, ще има още по-голяма стойност в приземяването с добре хвърлена муха на тайните, които се намират извън обсега на мрежите му", каза той и добави, че "уникалните характеристики на човешките агенти на правилните места ще станат още по-значими".

Ръководителят на шпионската служба обясни, че човешките агенти никога не са "просто пасивни събирачи на информация", а могат да бъдат задавани и насочвани и могат да "идентифицират нови въпроси, които не сме знаели да задаваме", а понякога биха могли да повлияят на решенията вътре в дадено правителство или терористична група.

"Човешкият интелект в епохата на изкуствения интелект все повече ще се определя като онези неща, които машините не могат да правят, макар че трябва да очакваме границата на машинните възможности да напредва със смайваща скорост", прогнозира той.


Коментарите на Мур идват, след като във вторник Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство публикува доклад, в който се твърди, че британските разузнавателни служби трябва "безмилостно да определят приоритетите си по отношение на ограничените ресурси, за да реагират на тероризма", позовавайки се на постоянната заплаха от екстремисти, които стават "все по-непредсказуеми" и по-трудни за откриване и разследване.

При представянето на новата правителствена стратегия за борба с тероризма по време на събитие в Уестминстър министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман заяви, че заплахите са станали "по-разнообразни, динамични и сложни" и "рискът от тероризъм нараства, макар и от по-ниска база и не толкова висок, колкото преди няколко години".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец