Илон Мъск обяви създаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения интелект, след като месеци наред подхвърляше планове да създаде конкурент на ChatGPT.

Свързани новини

13.07.2023 10:24

Мъск обяви нова компания за изкуствен интелект

Видян 887 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Илон Мъск обяви създаването на нова компания, фокусирана върху изкуствения интелект, след като месеци наред подхвърляше планове да създаде конкурент на ChatGPT, предаде CNN.


Компанията, наречена xAI, представи уебсайт и екип от десетина служители. Според уебсайта новата компания ще бъде ръководена от Мъск и "ще работи в тясно сътрудничество с X (Twitter), Tesla и други компании, за да постигнем напредък в изпълнението на нашата мисия".

"Целта на xAI е да разберем истинската същност на Вселената", се посочва на уебсайта, което повтаря езика, който Мъск е използвал и преди, за да опише амбициите си в областта на изкуствения интелект.

Мъск беше ранен поддръжник на OpenAI, създател на ChatGPT, но по-късно разкритикува компанията за въвеждането на предпазни мерки, които имат за цел да попречат на вирусния чатбот да изрича пристрастни или сексистки отговори.

"Опасността от обучението на ИИ да бъде "woke" - с други думи, да лъже - е смъртоносна", написа Мъск през декември в Туитър в отговор на потребител на Туитър, който попита главния изпълнителен директор на OpenAI дали е възможно "да се изключат настройките за "woke" в ChatGPT.

В интервю за тогавашния водещ на Fox News Тъкър Карлсън през април Мъск сподели плановете си за новото си предприятие за изкуствен интелект. "Ще започнем нещо, което наричам TruthGPT", каза той, описвайки го като "максимално търсещ истината ИИ", който "се грижи за разбирането на Вселената".

Обявяването на новата компания идва месеци след като Мъск предупреди в интервю, че според него изкуственият интелект може да доведе до "унищожаване на цивилизацията", и се присъедини към други технологични лидери, които призоваха за спиране на надпреварата за "неконтролируем" изкуствен интелект.

Малко други подробности за мисията на компанията бяха достъпни веднага, но уебсайтът посочва, че тя активно набира персонал. Към момента всички десетина служители на уебсайта изглежда са мъже.

Обявяването на най-новото начинание на Мъск идва в несигурен момент за него.


Twitter, компанията, която той придоби за 44 милиарда долара през октомври, сега е изправена пред несигурно бъдеще, след като Meta пусна конкурентно приложение, наречено Threads. Приложението на Meta надхвърли 100 милиона регистрации за по-малко от седмица. Междувременно се появиха многобройни съобщения за намаляване на използването на Twitter.

Сътресенията в Twitter идват след месеци, в които Мъск отблъскваше някои потребители и рекламодатели, като съкращаваше персонал, прокарваше противоречиви промени в политиката и правеше редица подстрекателски изказвания.

Освен Twitter, Мъск управлява още няколко компании, включително Tesla, SpaceX, Neuralink и The Boring Company.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.