Фермери и животновъди излязоха на протест, който започна пред  МЗХ и ще завърши пред МС

Свързани новини

23.11.2023 16:50

Агроминистърът избяга от простеста на фермерите, нарече ги "алчни"

Видян 747 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фермери и животновъди излязоха на протест, който започна пред МЗХ и завърши пред МС. Браншови организации поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, който обаче предварително се евакуира от София в курорта Албена. Причината за недоволството им е, че той ги нарече "алчни", а отделно не са изпълнени и исканията им за подобряване на финансовата ситуация в сектора.  Те настояват за незабавно изплащане на парите по Де минимис и украинската помощ, както и връщане на старите ставки, които са намалени.  


Според протестиращите държавата не подпомага бранша  и обрича животновъдството на гибел. Самият Вътев още в сряда призна, че по време на агростачката няма да бъде в София, а ще замине за участие Агросеминара на Националната асоциация на зърнопроизводителите.  Вместо него при протестиращите слезе неговият зам. Александър Йоцев, който първо предложи среща, след това разказа за запис, на който се чувало как някой от фермерите определял другите като “паразити”. Това ескалира протестиращите, те достигнаха буквално до входа на министерството и зам.-министърът се прибра, като беше освиркан.


Напомняме, че Вътeв вече срещна гнева на тълпата по време на стачката на земеделците заради зуърното от Украйна през септември. Тогава той имаше кураж и лично отиде при протестиращите "терористи" (както ги нарече Николай Денков), след като производителите отправиха покана към премиера и агроминистъра да дойдат на акцията им. Той обаче бе освиркан и сега горчивият опит вероятно го накара да избяга от София.


“Няма да подавам оставка!”, категорично обяви Вътeв от дистанция. „Всичко, което е трябвало да бъде изплатено, ние сме го изплатили. Каквото трябва, сме направили”, коментира той от Албена. "Проблемът е, че петима души искат да нарушим регламента на ЕС. Ние не можем да нарушим този регламент, защото това води до санкции", каза още той. Вътeв допълни, че е направено всичко възможно, но протестиращите поставят “невъзможни искания”.


Егор Глазунов


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей