Свързани новини

21.11.2019 13:55

94 000 крави - фантоми откри ЕК у нас

Видян 2778 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 

В България се избиват овце, кози и свине заради африканската чума и покрай това стана ясно, че ветеринарният контрол, особено над домашно отглежданите животни, е занижен или напълно липсва, пише Сега. През октомври са пристигнали проверяващи от ЕС, които са изследвали готовността на Българската агенция по храните да реагира в хипотетичната ситуация за друга епидемия - от луда крава. Заключенията им за слабата подготовка на агенцията обясняват хаоса, който наблюдаваме вече две години при избухването на тежки епидемии от африканска чума. 19’ многократно писа за слабата реакция на управляващите на създалата се ситуация. Въпреки множеството скандали и доказаните случаи на избиване на здрави прасета у нас, никой не понесе отговорност за деянията си. Преди два месеца Ви разказахме как министърът на земеделието Десислава Танева е разпоредила избиването на 40 000 здрави прасета, но въпреки това тя все още е на поста си.



Националната информационна система за регистрация, идентификация, проследяване на движенията и контрол на здравния статус на животните (ВетИС) на Агенцията по храните на практика е неизползваема
.



Могат да се вкарват данни, но трудно се извличат и не могат да се използват за анализ и проследяване. Това е записано в протокол, отразяващ заключителната среща от одита на Европейската комисия за мерките, предприети от БАБХ за наблюдение и ликвидиране на болестта луда крава. Одитът е по повод искане на България за облекчаване на мерките за превенция на заболяването. Въпреки че рискът за страната е определен като незначителен, комисията има изисквания за взeмането на определен брой проби за изследване от животните, които да позволяват своевременно регистриране на зараза. Представители на комисията са били на мисия у нас в периода 25 октомври-1 ноември, а предишният одит е от 2011 г. Според проверяващите, ако в България се появи болестта луда крава, тя не може да бъде проследена със сега действащата система за регистрация и идентификация на животните. Така например тя не е “уловила“ 94 хиляди животни само за миналата година, което ги превръща в призраци, по думите на европейските експерти.



Сметката е направена на база данните за брой едри преживни животни, постъпили и напуснали системата.
Според одитиращите тези животни трябва да присъстват в страната и би трябвало да са живи. “Те се движат в държавата или са напуснали България, или са умрели, без БАБХ да е разбрала това. Дали това е голяма бройка или малка няма да коментираме, само ще кажем, че представлява 12% от популацията в България”, пише в протокола.
Експертите не са открили нито едно стопанство, което да изпълнява изцяло правилата
. Установено е, че новородените телета в личните стопанства не се идентифицират, ако стопанинът възнамерява да ги заколи. “Попаднахме на стопанин с крава на 20 г. и за нея никога не бе регистрирано теле”, констатират проверяващите. Според тях това крие опасност на пазара да се появят животни, чийто произход да не може да бъде проследен.Констатирано е също, че паспортите на животните не се издават в срок.



“Натъкнахме се на паспорти, които са издадени в деня на клането”, пишат проверяващите. Ако едно животно е на възраст няколко години и паспортът се издава в деня на клането, това означава, че върху него не е проведен никакъв официален контрол. При сравнение на броя на издадените паспорти с броя на новородените също е констатирано разминаване от около 10 хил. паспорта.



Има много голяма вероятност на пазара да се появи и да бъде консумирано заразено с луда крава месо. Причината е, че организирането на доставки за бързи тестове не е ефективно. Одитиращите са констатирали, че пробите, подготвени за изследване от луда крава, изчакват с месеци в хладилници и това крие риск от компрометиране на анализа за наличие на зараза.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 02.02.2020 21:41

    "Само" 94000 ли са говедата - фантоми!? А овцете и козите колко ли ще са?

  • 001 Anonimen 22.11.2019 14:02

    И какво сега? Още ли ще продължавате да я държите тази уж-министърка, която въобще не си гледа работата? Докога? Докато и болестта луда крава се появи ли? Фиктивни министри, фиктивен мин.-председател, въобще има ли отговорни в тази ДЪРЖАВА?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.