Петков отново показания като свидетел по разследването срещу бившия министър-председател Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова

Свързани новини

04.04.2022 18:04

90% от европроектите са с 1 изпълнител при Горанов: Петков

Видян 1842 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Разказах много подробно, дадох отново същата информация и сведения, както първия път. Че има няколко неща, които ме притесняват", обяви пред журналисти премиерът Кирил Петков след края на втория му 3-часов разпит в Софийската градска прокуратура.  То й даде отново показания като свидетел по разследването срещу бившия министър-председател Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова.


 


"Това, което обясних в детайли е, че има няколко неща, които мен лично ме притесняват. Първото е докладът на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ), където има ощетяване на бюджета с над 550 млн. лв.”, посочи Петков. „Това е факт, който е на базата на истински доклад, на база, че г-н Васил Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати. От друга страна, ако се окажат верни неговите свидетелства, че е дал 60 млн. лв.  под формата на подкуп, тези два факта мен лично като министър-председател ме притесняват", каза той.


 


„Отделно - като говоря за третия доклад, който беше издаден от Министерство на финансите, където под същия министър - Горанов, агенцията Одит на средствата от Европейския Съюз (ОСЕС), която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти”, отчете премиерът.


 


Каква обаче е връзката между производството срещу Борисов, Горанов и Арнаудова и евентуалните злоупотреби с европари в общините Петков не уточни. Но посочи - за тях бил отговорен Горанов като принципиал на МФ


 


.
"Този доклад (за еврофинансирането на общините) може да се покаже и да се види, че има неправомерни действия от одитната агенция под министерството. Връзката, която има в тези три случая е Горанов", подчерта премиерът. Той обаче категорично отказа да влезе в детайли кои са били тези фирми, защото това вече е предмет на следствена тайна. Петков подчерта , че "тези данни са вече следствена тайна", тъй като документите са подадени на разследващите.


 


Премиерът отказа да коментира други теми от дневния ред като трусовете в коалицията, военната помощ за Украйна и избора на гуверньор на БНБ. "Аз не съм следовател, а министър-председател, който много закъснява", заяви той на журналистите и предпазван от въпросите от гардовете от НСО се оттегли в посока въпросните си ангажименти.


 


Относно заседанието на ВСС, на което се обсъждат мотивите за отстраняването на Иван Гешев, той заяви, че "като премиер" няма доверие на главния прокурор и много би се радвал магистратите "да си свършат работата" и внимателно да прегледат материалите на правосъдния министър Надежда Йорданова, които ясно показват, че обвинител №1 трябва да хвърли оставка.


 


Напомняме, че това е негово второ явяване като свидетел. Първият разпит беше проведен от разследващ полицай, който, според прокуратурата, се явява некомпетентен орган, т.е. няма правна стойност.
На същото основание миналата седмица повторно бяха разпитани Борисов, Горанов и Арнаудова. На 17 март тримата бяха задържани за 24 часа, но след това бяха освободени без повдигнати обвинения.


 


Държавното обвинение пое разследването по делото, като обяви, че Главна дирекция Национална полиция е надскочила правомощията си, образувайки досъдебно производство и провеждайки разпити. Още тогава от прокуратурата обявиха, че ще повторят извършените разпити, за да бъдат те законно проведени.


 


Егор Глазунов


   Снимка: БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.04.2022 20:58

    Мутрата се е заобиколил само с изпечени крадци като него и след осъждането конфискуваните откраднати милиарди трябва да отидат за повишаване стандарта на хората, което не беше направено цели 12 г

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби