Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и помощта при бедствия на Русия съобщи пред държавните медии, че спасителна група се изкачва, за да достигне до оцелелите, които са разделени между лагера си на около 3300 метра и някъде на вулкана на височина над 4150 метра.

Свързани новини

05.09.2022 16:39

8 загинали при опит да изкачат руския вулкан Ключевская Сопка

Видян 2560 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спасителите се опитват да достигнат до оцелелите от експедиция за катерене на най-високия вулкан в Евразия, която от понеделник вече е отнела живота на осем души, съобщават местните власти.


Загиналите са били част от група от 12 души, включително двама водачи, които от 30 август са се изкачвали на връх Ключевская Сопка в североизточната част на полуостров Камчатка в Русия, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости.


С височина 4750 метра Ключевская Сопка е един от най-високите действащи вулкани в света.

Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и помощта при бедствия на Русия съобщи пред държавните медии, че спасителна група се изкачва, за да достигне до оцелелите, които са разделени между лагера си на около 3300 метра и някъде на вулкана на височина над 4150 метра.


Спасителите се надяват да стигнат до лагера до полунощ и да продължат нагоре на следващата сутрин на разсъмване, съобщиха от министерството. Напредъкът им се затруднява от коварните и непредсказуеми условия със силни ветрове, изключително ниски температури и сняг на голяма надморска височина.
"Резултатът от операцията по издирване и спасяване зависи от времето, пепелните облаци по склоновете, топящите се ледници, калните потоци и скалните срутвания", заявиха от министерството.


 Предишните опити за издирване и спасяване на затрупаните хора бяха неуспешни, тъй като силният вятър попречи на хеликоптер да кацне на вулкана в неделя, ден след като петима членове на групата загинаха. До понеделник сутринта са загинали още трима души, съобщи пред РИА Новости руският вицепремиер на Камчатка Роман Василевски.

Министърът на извънредните ситуации на региона, в който се намира вулканът, е открил гореща информационна линия за роднините на алпинистите, съобщи говорител на РИА Новости.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей