Viasat Nature

Свързани новини

09.02.2022 14:45

Кога ще изригне Супервулкана в Йелоустоун?

Видян 4659 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


На шест мили под може би най-известния природен парк в света почива огнен звяр, който е способен да застраши цялото човечество: супервулкан, който ако изригне, може мигновено да коства живота на милиони, да покрие Северна Америка с токсични облаци и в крайна сметка да обрече целия свят.


 


Но кога ще изригне този „Супервулкан в Йелоустоун“?! Филм в две части със същото име, който дебютира по Viasat Nature на 12 февруари и ще се излъчи в две поредни съботи от 14:00 часа, изследва този въпрос и търси съвет от водещи специалисти в областта, които са стигнали до извода, че освен всичко останало, експлозивната сила на такъв вулкан би била еквивалентна на 1000 атомни бомби като тази, хвърлена над Хирошима.


 


 


Мощта на вулканичните изригвания се измерва по т.нар. „вулканичен експлозивен индекс“, който взима предвид височината на експлозията, количеството отломки и продължителността на експлозията, като ги измерва по скала от 0 до 8 с десетични деления между степените, така че разликите за значителни.


 


За илюстрация, изригването на Кракатоа през 2018-та бе с магнитут 3, а едно от най-смъртоносните изригвания в историята, Помпей - с магнитут 5. Според вулканичния експлозивен индекс, до колкото би могъл да бъде измерен хипотетично, изригване на вулкана в Йелоустоун би бил с магнитут 8, мега-колосално събитие без прецедент в последните 640,000 години.


 


Пълно изригване би освободило 2 млн. тона сярна киселина в атмосферата, което на свой ред би създало смъртоносна зона, която би унищожила изцяло поне три щата, които биха били покрити с дебел слой от лава и пепел, а въздухът би станал токсичен мигновено. Учените изчисляват, че горещата лава би се разпространявала със скорост 1,000 мили в първите 24 часа от изригването. В следващите няколко дни цяла Америка би била погребана в пепел, а повечето живи същества биха се задушили в токсичния въздух.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Доста емоционален е този ден за вас

Доста емоционален е този ден за вас или доста нервен,