Основните причини за увеличение на доходите и през трите тримесечия са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите.

Свързани новини

08.12.2022 16:27

75% от домакинствата едва покриват разходите си: НСИ

Видян 1143 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 75% от домакинствата в България имат проблем да обслужват всекидневните си задължения, сочат данните на НСИ за третото тримесечие (лятото) на 2022 г. С известни затруднения са 38,5% от тях, още 28,3% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 10,8% като много трудно.


В сравнение с предходните тримесечия, намалява делът на лицата, които се справят много трудно, за сметка на увеличение на лицата, които изпитват известни затруднения при покриване на ежедневните си разходи, отчита НСИ.


Относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи през третото тримесечие 18,1% от лицата, а едва 4,3% не изпитват никакви затруднения. Общо делът на лицата без затруднения през третото тримесечие се увеличава с 0,9% спрямо второ тримесечие и с 0,7% спрямо първото тримесечие на 2022 г.


Припомняме, че средно с 20% повече средства са необходими за издръжка на човек от домакинството, в сравнение със 2021г., сочи проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.


Доходът на домакинствата за 67,3% от лицата е останал без промяна спрямо последната година. Този дял намалява с повече от 5% спрямо предходните две тримесечия, но все още е значителен, отбелязва НСИ.


Увеличение на доходите на са посочили 27,9% от анкетираните, което е с 8,7% повече в сравнение с второ тримесечие и с 9,4% повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., когато увеличение на доходите са имали 18,5% от лицата. Основните причини за скока през целия период на годината са повишаването на пенсиите и социалните помощи и индексирането на заплатите.


Напомняме, че по данни нансоциалния министър Лазар Лазаров почти двойният скок в парите за пенсионерите всъщност ощети повечето хора от третата възраст. Реалното увеличение от 1 октомври е засегнало едва 45% от българските пенсионери, а за малко над 54 ,7% то е било неблагоприятно.


В същото време, намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 4,8%, което е с 2,9% по-малко в сравнение с второ тримесечие и с 3,7% нодолу спрямо първите 3 месеца на 2022 г.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 електорална единица 08.12.2022 13:28

    При тази умопомрачителна статистика на НСИ, която е далеч от реалната, нашите надупени и продажни евроатлантици искат съвсем да ни занулят като ни набутат еврото. В миналото хора са умирали за да я има тази държава и този народ, днес шепа алчни майкопродавци са готови да я закрият в името на собственото си благополучие. Срам, позор и завинаги прокълнати да бъдат до девето коляно!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които